Vulin: Rezolucija- jednostran potez

Aleksandar Vulin je donošenje rezolucije o normalizaciji odnosa sa Srbijom u Skupštini Kosova ocenio kao pokušaj Prištine da ojača pregovaračku poziciju.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 18.10.2012.

20:30

Default images

"To je nastavak njihove potrebe za jednostranim potezima. Ako hoćete neutralan dijalog, ne možete da govorite o dobrosusedskim odnosima. Priština pokušava da ojača svoju pregovaračku poziciju", rekao je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije AleksandarVulin za RTS.

Vulin je rekao da Srbija insistira da pregovori s Prištinom budu statusno neutralni.

"Izaćićemo s konkretnim predlozima, ali sačekajmo drugu stranu. Druga strana je praktično tek sada pristala na političke pregovore", rekao je Vulin.

"Mi smo prvi rekli hoćemo politički dijalog, vodićemo ga na najvišem nivou, a očekujemo i da druga strana koja je praktično sada pristala na političke pregovore kaže kako vidi sebe i sve ono u šta ćemo se upustiti", kazao je Vulin.

Istakao je da predstavnici Srbije u te pregovore ulaze sa velikim poverenjem u međunarodnu zajednicu koja će, kako je ukazao, da se drži svojih reči o statusnoj neutralnosti.

Vulin je podsetio da od 27 zemalja Evropske unije pet ne priznaje nezavisnost Kosova, te u Briselu nema jedinstva o statusu Kosova.

Govoreći o današnjem zahtevu Vlade Srbije da organi državne uprave bez odlaganja utvrde koji zaposleni na Kosovu primaju plate i od kosovskih institucija, Vulin je kazao da će morati da se opredele svi koji Srbiju priznaju kao svoju državu jer "nije moguće ne priznavati Kosovo, a dobijati platu od njegovih institucija".

"Nije moguće dugo sedeti na dve stolice"

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da će svi koji žive u južnoj pokrajini, a priznaju Srbiju kao svoju državu, morati da se opredele jer nije moguće istovremeno ne priznavati Kosovo, a primati novac od privremenih kosovskih institucija.

"Svi žive teško na Kosovu i Metohiji... i severno i južno, ali svi koji priznaju Srbiju kao svoju državu moraće da se opredele. Nije moguće sedeti tako dugo na dve stolice i nije moguće ne priznavati Kosovo, a primati novac od Kosova", rekao je Vulin za RTS.

On je dodao da taj predlog (mere radi utvrđivanja zaposlenih koji pored plata iz budžeta Srbije istovremeno ostvaruju zarade i druga primanja i u privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji) nije potekao samo iz Kancelarije za KiM, već da je ta odluka doneta jednoglasno na današnjoj sednici Vlade Srbije i da su je predložile i podržale sve srpske opštine na Kosovu i Metohiji.

"Mi se za svoju državu moramo boriti... Za nju se moramo boriti svaki dan i ovo je jedan od načina za to - neprihvatanjem onoga što nude privremene institucije u Prištini, a što je neuporedivo manje od onog što daju vlada i budžet Srbije", poručio je Vulin.

Vlada Srbije zatražila je ranije danas od nadležnih organa državne uprave da, bez odlaganja, preduzmu mere radi utvrđivanja zaposlenih koji pored plata iz budžeta Srbije istovremeno ostvaruju zarade i druga primanja i u privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji.

Zaključkom vlade zatraženo je i da se, zbog kršenja propisa Srbije, prema njima preduzmu sve mere utvrđene zakonima koji uređuju radne odnose i prava i dužnosti po osnovu rada, saopšteno je posle sednice vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: