Ne bežimo od dijaloga sa Prištinom

Zvanični Beograd spreman je za početak procesa dogovora i političkog dijaloga sa Prištinom ako je potrebno već sutra, kaže premijer Ivica Dačić.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2012.

11:56

Default images

On će sutra razgovarati sa Ketrin Ešton o nastavku dijaloga sa Prištinom. Kako je precizirao, to bi bio početak jednog novog pregovaračkog procesa koji bi bio podignut na viši nivo.

Iako je bilo najavljivano, Vlada još nije raspravljala o početku pregovora sa Prištinom. Moraće da sačeka da se iz sedišta Evropske Unije vrati srpski premijer. Ivica Dačić potvrdjuje da će tek potom njegov kabinet raspravljati o ponudi iz Brisela i ponavlja da Srbija ne beži od razgovora, i da hoće brzo rešenje problema, ali i naglašava - Beograd neće razgovorima verifikovati kosovsku nezavisnost.

"Spremni smo na razgovore sa predsatvnicima Unije, spremni smo na razgovore sa predstavnicima privremenih institucija na Kosovu. Jedino na čemu insistiramo je da nema nikakvih tajnih pregovora", rekao je srpski premijer.

Dačić naglašava da je pred njim i Vladom teška stvar i teški su uslovi u kojima se nastavlja dijalog, ali i zaključuje - treba probati da se to pitanje reši, a ne da se prebacuje odgovornost.

"Želimo statusno neutralne pregovore, statusno neutralni dijalog i ne dolazi u obzir da Srbija prihvati uslov da zbog ulaska ili dobijanja datuma za ulazak u EU prihvati nezavisnost Kosova", dodao je Dačić.

Oglasila se predsednica Kosova Atifete Jahjaga. U intervjuu za bosansku produkciju Tim sistem ona je pozvala Srbiju se pomiri sa realnošću i prizna nezavisnost Kosova.

"Predsednik Srbije se mora pomiriti sa stvarnošću i priznati nezavisnost Kosova jer to je u interesu obe države i njihovih građana. Zbog toga pozivam predsednika Srbije da napravi taj korak i prizna nezavisnost Kosova jer je dosadasnja politika Srbije uzrokovala štetu i Srbiji i čitavom regionu", rekla je Jahjaga.

Kososka predsednica je pozvala Beograd da radi na normalizaciji odnosa između republike Kosovo i Srbije jer je to, kako kaže, u interesu dve zemlje i mira i stabilnosti u regionu i šire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: