"U EU, iako uslovi nisu standardni"

Premijer Ivica Dačić najavio da će Vlada danas doneti odluku o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i poručio nastavak puta ka EU iako uslovi nisu standardni.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 18.10.2012.

11:14

Default images

Dačić je istakao da će odluka potvrditi posvećenost Srbije tom dijalogu.

Dačić je rekao i da Srbija nastavlja put ka Evropskoj uniji iako to "nije ni jednostavno ni lako, jer je suočena sa uslovima koji nisu standardni".

"Srbija ide ka EU, a to nije jednostavno i nije lako jer na tom putu ima uslove koji nisu standard. Ja bih voleo da mi kao Norveška razgovaramo sa EU o ribarstvu iako mi norveški ambasador kaže da ni ti pregovori nisu baš laki, ali ne verujem da su teži od pregovori o Kosovu", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Medija centru povodom dodele sredstava Norveške ambasade za jačanje civilnog društva u Srbiji.

On je istakao da Vlada u svakom slučaju ostaje posvećena evropskom putu i nastavku dijaloga.
Foto: B92
"Insistiramo na mirnom rešavanju svih sporova i problema tražeći zajednički imenitelj kako da nastavimo put u EU a da istovremeno zaštitimo naš nacionalni interes", rekao je Dačić.

Dačić je zahvalio Norveškoj ali i EU u celini na velikoj razvojnoj pomoći koju je Srbija dobila u poslednjih 10 godina ističući da ona iznosi 2,5 milijardi eura. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije apsolutno podržavana projekte koji se finansiraju iz tih razvojnih sredstava, naročito one usmerene na razvoj civilnog društva i institucija sistema u Srbiji.

On je istakao i da ta sredstva pomažu reformu društva i uskladjivanje sa evropskim standardima.

"Cilj treba da bude da pregovore sa EU dočekamo spremni, sa harmonizovanim zakonodavstvom i zakonima koji se primenjuju a ne da reformu zakonodavstva i prilagodjavanje evropskim standardima započnemo tek kad dobijemo datum za početak pregovora o članstvu u EU", poručio je Dačić.

On se osvrnuo i na istraživanje podatke o padu podrška ulasku Srbije u EU kod građana Srbije. Dačić smatra da je i dalje visok procenat građana koji se izjašnjavaju za ulazak u EU uprkos rezultatima istraživanja javnog nnjenja koji ukazuju da je evroscepticizam u porastu.

"To je odraz činjenice da pridruživanje EU ima političke predznake, kao što je pitanje Kosova. Ukoliko izuzmeno pitanje Kosova zašto bi neko bio protiv ulaska Srbije u EU? Ovako, utisak je da je to nepravedna organizacija u odnosu na srpske interese", naveo je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: