"Politika" opet u rukama države

Direkcija preduzeća "Politika novine i magazini" saopštila je da Vlada Srbije razgovora sa novim suvlansikom Politike o budućim odnosima u toj kompaniji.

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2012.

16:40

Default images

Direkcija "Politike" se oglasila nakon što je Udruženje novinara Srbije saopštilo da ima saznanja da su u ponedeljak 15.oktobra u Agenciji za privredne registre nastale promene kojima je država preuzela upravljanje nad najstarijim listom na Balkanu.

"Ost holding Gmbh (deo grupacije Vac-a) je izvršio brisanje iz registra privrednih subjekata svog zakonskog zastupnika-zamenika generalnog direktora u preduzeću PNM, na osnovu njegove pismene ostavke. U toku su razgovori koje Vlada Republike Srbije vodi sa novim suvlasnikom, koji će definisati sve buduće odnose u preduzeću", saopšteno je iz direkcije PNM.

UNS saznaje da su u ponedeljak, u Agenciji za privredne registre nastale promene kojima je država preuzela upravljanje nad "Politikom".

Udruženje novinara Srbije navodi da je od juče direktorka kuće Politika, Novine i magazini Mira Glišić Simić jedino ovlašćeno lice za zastupanje te kuće u APR-u, te da se iz te promene može zaključiti da se Ist medija grupa, koja je letos kupila VAC-ov udeo u "Politici", odrekla prava na upravljanje kompanijom.

Predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović za B92 kaže da to što je direktorka Mira Glišić, sada jedina ovlašćena da zastupa Politiku odnosno deo kapitala u državnom vlasništvu u APR-u ukazuje da se vlasnik Miroslav Bogićević očigledno neće više boriti da upravlja Politikom.

"Politika i dalje ima dva osnivača, dva vlasnika, ali ovaj drugi vlasnik Bogićević se neće otimati da upravlja Politikom i taj sistem upravljanja Politikom gde su dva direktora, jedan nemački, morali da potpisuju i odobre svaku odluku to je preostalo, ostala je samo ova direktorka kao predstavnik srpskog kapitala. Mi u UNS-u smatramo da ove stvari moraju da se rade transparentno. Ono što to za Politiku znači da niko neće osporavati VAC-ovu prodaju, očigledno se neće osporavati činjenica da Srbija nije ostvarila pravo preče kupovine, ali kakva će biti budućnost novine i kakve će se finansijske odluke donositi i ko će da ulaže u politiku, to ovog trenutka ne znamo i to je nešto o čemu bismo mogli da razgovaramo", rekla je Smajlovićeva.

UNS je prethodno saopštio da ima saznaje da je dosadašnji predstavnik stranog suvlasnika "Politike" Goran Ilin brisan iz registra. U dokumentaciji na sajtu APR-a stoji da je Vuk Vasiljević kao ovlašćeno lice suvlasnika "Politike" juče naložio brisanje Gorana Ilina, koji je 14. septembra podneo ostavku na funkciju zamenika generalnog direktora "Politike" NM, čime je jedino ovlašćeno lice ostala generalna direktorka Mira Glišić Simić, predstavnica kapitala u pretežno državnom vlasništvu, saopštava UNS.

Udruženje novinara Srbije navodi da se na osnovu ove promene može zaključiti da se Ist medija grupa, koja je letos kupila VAC-ov udeo u "Politici", odrekla prava na upravljanje kompanijom po principu saglasnosti oba vlasnika za važne poslovne odluke.

UNS dodaje da to znači da je novi vlasnik "Politike" Miroslav Bogićević postao pasivni partner države Srbije u upravljanju najstarijim dnevnim listom na Balkanu i da država sada upravlja "Politikom" bez ograničenja.

UNS traži da Vlada Srbije objasni javnosti do kakvih je promena došlo u upravljačkoj strukturi lista i da li je došlo do bilo kakvih promena u vlasničkoj strukturi izdavača "Politike". UNS smatra da bilo kakve promene koje nastaju u vlasničkoj strukturi lista Politika moraju da se odvijaju transparentno.

Podsetimo da je sredinom jula SNS obelodanila da "Politika", najstariji list na Balkanu, od ponedeljka 16. jula ima novog vlasnika i da je 50 odsto kapitala prešlo u ruke firme "Ist medija grup" iz Moskve i optužila DS da stoji iza "skandalozne promene vlasnika Politike". U medijima se pominjalo da je udeo VAC-a u "Politici" zapravo kupio Miroslav Bogićević, biznismen iz Šapca blizak DS-u i vlasnik koncerna "Farmakom", što je on tokom leta demantovao.

Aleksandar Vučić je, međutim, sredinom septembra u Dnevniku RTS-a obelodanio da je "Farmakom" bio prinuđen da preko svojih ćerki firmi učestvuje u kupovini "Politike", a da iza svega stoji sada najveća opoziciona stranka.

Usledilo je zatim priznanje samog Bogićevića, koji je državnim organima rekao da je kupio 50 odsto akcija dnevnog lista "Politika".

Odmah su zatim reagovala novinarska udruženja, UNS i NUNS, koji su naveli da takav rasplet ukazuje na nagodbu Miroslava Bogićevića i novih vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: