"Platićemo troškove za azilante"

Ivica Dačić kaže da bi uvođenje viza ostavilo teške posledice za Srbiju, ali i za EU, i predložio da Srbija plati troškove za 10.000 azilanata koji su u Evropi.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.10.2012.

12:06

Default images

"Reč je o manje od 10.000 azilanata u celoj Evropi... Mi ćemo za tih 10.000 platiti troškove, jer bi to bila manja šteta za Srbiju nego ukidanje viza", rekao je Dačić novinarima u pauzi skupa o trgovini ljudima u jugoistočnoj Evropi.

On je istakao da je vizna liberalizacija jedina konkretna stvar EU koju su građani Srbije videli u poslednjih nekoliko godina.

"Ako su problem sredstva koja treba da se vrate tim ljudima mi ćemo ih vratiti iz budžeta. Reč je o nekoliko miliona evra", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da među azilantima koji odlaze u Evropu najviše ima Roma i Albanaca i da je potrebno promeniti sredinu u kojoj oni žive, što je dugoročan proces. "Nije u redu da svi građani plaćaju cenu toga. Reč je uglavnom o Romima i Albancima. Tražili smo od zemalja u kojima oni žele azil da nam pošalju imena tih ljudi ali to je onda kršenje njihovih ljudskih prava. Da izbacujemo Rome i Albance iz autobusa, to ne bi odobrila Evropska unija", rekao je Dačić.

Predsednik vlade je istakao da će učiniti sve da ne bude ukinuta vizna liberalizacija i da će to biti tema svih njegovih razgovora sa zvaničnicima EU.

U prilog tome da se broj azilanata suštinski smanjuje u odnosu na prethodni period i da nije reč o stotinama hiljada ljudi, Dačić je naveo da je prošle godine u Nemačkoj azil tražilo 4.500 građana Srbije, u Belgiji za prvih devet meseci ove godine oko 450, u Luksemburgu oko 290, a da je jedino zabeleženo povećanje zahteva za Švajcarsku.

On je dodao da bi u utorak ili sredu trebalo da se sastane s radnom grupom za pitanja lažnih azilanata.

"Dosta smo uradili zajedničkog (Srbija i EU) i ne znam zašto bi neko koristio Srbiju i Makedoniju kao primer za države kojima treba da se ukinu vize", rekao je Dačić.

Ambasador Belgije u Beograd Alen Kundicki rekao je da je ta država za slobodni vizni režim Srbije. On je dodao da je Srbija napravila pozitivan pomak u rešavanju problema lažnih azilanata, ali da taj problem još nije rešen.

"Odogovornost za lažne azilante se ne prebacuje na zemlje kao što je Srbija. Istina je da imigranti opterećuju imigracione službe evropskih zemalja. To je težak slučaj i želimo da se to reši", rekao je belgijski ambasador.

On je ocenio da se Srbiji nalazi na listi zemlja "u kojima je život bezbedan" i da misli da u Srbiji nisu ugrožena ljudska prava.

Vučić: Problem će biti rešen, režim neće biti ugrožen

Foto: Tanjug
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da bezvizni režim Srbije neće biti ugrožen, i da će problem sa azilantima biti rešen.

"Problem sa azilantima postoji, ali će on biti rešen", izjavio je Vučić novinarima i najavio da će kontrola azilanata biti pojačana.

On je dodao da je njihov broj ipak smanjen.

Vučić je rekao novinarima da je pre dva dana razgovarao sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Hajncom Vilhelmom i da je uveren da neće biti ukidanja bezviznog režima Srbiji.

"Postoji bojazan, ali sam uveren da se to neće dogoditi", naglasio je i objasnio da pitanje azilanata nije političke, već tehničke prirode i da se mora voditi računa da "tim ljudima ne budu kršena ljudska prava".

DS: I skupština da zna vladine mere o azilantima i vizama

Poslanici Demokratske stranke zatražili su da se na sednicama nadležnih skupštinskih odbora održi rasprava o merama koje Vlada Srbije namerava da pripremi i predloži kako bi se očuvao bezvizni režim.

Poslanica DS i članica skupštinskog Odbora za spoljne poslove Nataša Vučković rekla je da je to pitanje od ključnog značaja za proces evropskih integracija, da je to jedno od najvećih tekovina koje je prethodna vlada izvojevala kao rezultat procesa evropskih integracija i da nema nikakvog opravdanja da se na bilo koji način to dovodi u pitanje.

"Koliko smo razumeli, vlada će u narednih nekoliko dana pripremiti te mere i smatramo da u najkraćem roku treba da budu održane sednice odbora na kojima će ministar unutrašnjih poslova predočiti te mere", rekla je Vučković.

Ona je dodala da bi bilo realno očekivati da se ta tema sledeće nedelje nadje na dnevnom redu skupštinskih odbora, ukoliko vlada ove sedmice pripremi te mere.

"Smatramo da je vrlo važno da i poslanici budu obavešteni o merama koje će vlada predložiti i koje namerava da primeni kako bi se smanjio broj lažnih azilanata", rekla je Vučković.

Zahtev demokrata je da se o tome raspravlja na skupštinskim odborima za evropske integracije, spoljne poslove i za odbranu i unutrašnje poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: