CG: Pobeda Đukanovićeve koalicije

Evropska Crna Gora Mila Đukanovića osvojila je 39 mandata, Demokratski front 20, SNP 9, a Pozitivna Crna Gora 7 mandata, saopštio je Centar za monitoring.

Izvor: B92

Subota, 13.10.2012.

22:54

Default images

Na osnovu obrađenih 92,2 odsto glasova, Evropska Crna Gora je osvojila 45,6 odsto glasova, Demokratski front 23,8 odsto, SNP 10,6 odsto, a Pozitivna Crna Gora 8,9 odsto. Bošnjačka je osvojila 4,5 odsto, Forca za jedinstvo 1,5 odsto, Srpska sloga 1,4 odsto, Albanska koalicija 1 odsto, a Srpski nacionalni savez 0,9 odsto.

Demokratska unija Albanaca dobila je 0,9 odsto, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) 0,5 odsto, Lista Zajedno 0,4 odsto, a Albanska omladinska alijansa 0,1 odsto.

Časlav Vešović, portparol Demokratske partije socijalista, koja pripada koaliciji Evropska Crna Gora, kazao je na prvoj konferenciji za novinare da je "izvesno" da je ubedljivi pobednik današnjih izbora koalicija DPS, SDP i Liberalne partije. To znači da koalicija Evropska Crna Gora, koja je do sada vršila vlast, nema kapacitet da konstituiše skupštinsku većinu, ali se pretpostavlja da će uz pomoć malih manjinskih stranaka uspeti da skupi dovoljno mandata za tesnu većinu.

Crnogorske opozicione stranke različito su reagovale na rezultate parlamentranih izbora, ali su sve kao kvalitet istakle to što vladajuća koalicija Mila Đukanovića nije osvojila apsolutnu većinu.

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić pozvao je manjinske stranke da prilikom formiranja većine "budu na visini zadatka" i najavio da će Front, koji je nakon ovih izbora najjača opoziciona snaga u parlamentu, razgovarati sa svim "demokratskim snagama" u zemlji o formiranju "vlade jedinstva".

"Ovo je početak kraja vladavine DPS-a" , poručio je Lekić , čiji je Front, prema preliminarnim podacima, osvojio 20 mandata.

Srđan Milić, lider do izbora najjače opozicione stranke, Socijalističke narodne partije (SNP), nije krio razočaranje rezultatima svoje partije. On je na konferenciji za medije kazao da je "razočaran brojem glasova" koje su osvojile vladajuće DPS i SDP, ali je ukazao da je kvalitet izbora taj što manjine odlučuju o vladi.
Foto: Beta
"Podsetiću vas da se to prvi put desilo 2001. godine, kada je koalicija DPS i SDP osvojila relativnu većinu, a ne apsolutnu i tada je formirana manjinska vlada. Ovoga puta je za očekivati, ako je suditi prema dosadašnjoj vladajućoj koaliciji u kojoj učestvuju Bošnjačka partija, Hrvatska građanska inicijativa i Demokratska unija Albanaca, koje su sve osvojile mandate i da će biti moguće formiranje nove vladajuće koalicije na istim osnovama. Međutim, ono što je razlika u odnosu na prethodne izbore da ove manjinske partije tada nisu imale takozvani ucenjivački kapacitet, odnosno nisu bile te koje su odlučivale, već su bile u koaliciji zarad neke procene vladajuće koalicije da je dobro da uključe i manjinske političke partije i tada nije bilo moguće obezbediti neku značajniju ulogu manjina u izvršnoj vlasti. Tako da ovoga puta slobodno možemo reći da treba sačekati da vidimo što će pokazati naši nalazi na bazi prebrojanih glasova sa biračkih mesta, ali takođe i šta će se desiti nakon što ovi rezultati budu službeni", dodao je Zlatko Vujović iz Centra za monitoring, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 20 sati glasalo je oko 70 odsto upisanih birača. Prema podacima Centra za monitoring, najveća izlaznost do 19 sati zabeležena je u centralnom delu zemlje 70,1 odsto, na primorju 61,2 odsto, a na severu te države 64,8 odsto upisanih birača.

Na izborima je učestvovalo 13 političkih subjekata – sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana. Učesnici izborne trke borili su se za 81 poslaničko mesto u crnogorskom parlamentu.

Današnji parlamentarni izbori bili su deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine. Pravo glasa na izborima imalo je 514.055 građana Crne Gore.
(Foto: Beta)
Izborni proces nadgledali su posmatrači CEMI-a, a izbore u Crnoj Gori pratile su i posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Dosadašnja vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije pojačana je Liberalnom partijom i na izborima je nastupila pod nazivom Evropska Crna Gora .

Nosilac izborne liste te koalicije je lider DPS-a Milo Đukanović. On je uveren da će se građani na današnjim izborima opredeliti za očuvanje stabilnosti u državi i nastavak evroatlanskih integracija. Sa druge strane, Miodrag Lekić smatra da će birači glasati za istinsku demokratiju.

Odlukom da Đukanović bude nosilac izborne liste otvaraju se vrata mogućnosti njegovog povratka na neku državnu funkciju u slučaju pobede na parlamentranim izborima. Glavni izazivači vladajućoj koaliciji su Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP). DF predvodi bivši diplomata Miodrag Lekić, a okosnicu tog opozicionog saveza čine Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Pokret za promene Nebojše Medojevića, kao i deo SNP-a predvođen Milanom Kneževićem i Predragom Bulatovićem.

Do sada najjača opoziciona stranka - SNP, čiji je lider Srđan Milić, pokušala je na izborima da makar zadrži taj status.

Svoju šansu na izborima tražila je i novoformirana Pozitivna Crna Gora, koju predvodi Darko Pajović.

Parlamentarni status pokušale su da obezbede i dve koalicije srpskih stranaka Srpska sloga i Srpski nacionali savez, ali su im šanse bile umanjenje, jer nastupaju u dve kolone i međusobno su posvađani.

Na izborima su učestvovali i Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, dok su Albanci nastupili u čak četiri kolone – Demokratska unija Albanaca, grupa građana Albanska omladinska alijansa, Koalicija Za jedinstvo i Albanska koalicija Demokratski savez u Crnoj Gori, Demokratska partija i Albanska alternative.

Totalni autsajder na izborima bila je koalicija Zajedno, koju čine Stranka penzionera i invalida i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, posebno što su bili gotovo neprimetni u izbornoj kampanji.

Stranke manjinskih naroda nastupale su samostalno na izborima, jer im je naruku išao novi izborni zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: