"Iran je spreman na fleksibilnost"

Iran je spreman da pokaže fleksibilnost u nuklearnim razgovorima, izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Izvor: Beta

Subota, 13.10.2012.

19:44

Default images

"Iran je spreman da pokaže fleksibilnost kako bi otklonio bojazni (Zapada), ali zahteva zauzvrat recipročne mere. Druga strana treba da u potpunosti prizna nuklearno pravo Irana i obogaćivanje uranijuma u miroljubive svrhe", rekao je portparol MIP-a Ramin Mehmanparast, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Britanija, Francuska, SAD, Rusija i Kina), plus Nemačka i Iran, trebalo bi da nastave razgovore na visokom nivou, koji su prekinuti u junu.

Međunarodna zajednica želi da Iran obustavi obogaćivanje uranijuma do 20 odsto čistoće, jer na tom nivou on lako može da se pretvori u gorivo za nuklearno oružje.

Iran je, pak, nagovestio da je spreman da obustavi dalje obogaćivanje uranijuma, ukoliko mu budu ukinute sankcije međunarodne zajednice i bude mu priznato pravo na obogaćivanje.

Zapad optužuje Iran da je njegov program u svrhu proizvodnje atomskog oružja, a ne struje i medicinskih izotopa, kao što tvrdi Teheran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: