"Poništiti izbore u Srebrenici"

Predstavnici srpskih političkih partija smatraju da bi u Srebrenici trebalo poništiti izbore, nakon što se za samo četiri dana iz te opštine odjavilo 206 osoba.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.10.2012.

14:59

Default images

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, za četiri dana od održavanja lokalnih izbora iz Srebrenice se odjavilo 206 osoba, 18 lica u Istočnom Drvaru, 13 u Višegradu, šest u Novom Goraždu i 11 u Foči.

Mediji u BiH su preneli da su ti podaci dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Uoči izbora, bošnjačke političke partije vodile su kampanju sa ciljem da se u Srebrenici fiktivno prijavi što više građana iz drugih opština, da bi bošnjački kandidat Ćamil Duraković pobedio u izbornoj trci za načelnika.

Prebivalište u Srebrenici, između ostalih, prijavili su sandžački muftija Muamer Zukorlić, muftija zagrebački Aziz Hasanović i novinarka Duška Jurišić.

Predsednik Narodne skupštine RS i potpredsednik SNSD-a Igor Radojičić rekao je banjalučkom “Glasu Srpske” da je na CIK-u da proceni hoće li se odlučiti da ponovi izbore u nekim opštinama.

"Ako među 206 lica koja su odjavila prebivalište u Srebrenici ima onih koji ne bi mogli da imaju pravo glasa u toj opštini, onda bi to moglo uticati na konačni izborni rezultat", rekao je Radojičić.

On je dodao je MUP RS pre održavanja izbora, u okviru procesa provere mesta prebivališta, doneo određeni broj rešenja o poništavanju prebivališta u Srebrenici i još nekim mestima, koja nisu pravosnažna zbog žalbi.

"Na CIK-u je da oceni njihovu validnost", rekao je Radojčić.

Lider Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić kaže da je veliko pitanje da li su izbori u Srebrenici regularni.

"Očigledno je da se ovde ne radi o građanima Srebrenice, nego o ljudima koji su došli da glasaju na nacionalnoj osnovi. Od izbornog inženjeringa najveću štetu će imati oni koji su ga organizovali, jer oni, za razliku od pridošlica, ostaju da žive u Srebrenici", rekao je Pavić.

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević ocenila je da je masovno odjavljivanje fiktivnih birača iz Srebrenice samo potvrda "izbornog inženjeringa".

"Izbori u toj opštini bili bi poništeni da je BiH pravna država. Ne verujem da će do toga doći, jer su u izbornom inženjeringu učestvovali i pojedini članovi CIK-a i predstavnici nekih ambasada. Oni su zajedno bili promoteri masovne registracije Bošnjaka, prijave fiktivnih prebivališta, odnosno izborne krađe", rekla je ona.

Jučerašnji podaci CIK-a pokazali su da je izborni inženjering već dao rezultat, jer je nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković, na osnovu 68 odsto obrađenih biračkih mesta, imao 2.474 glasa, 331 glas više od zajedničkog kandidata srpskih stranaka Vesne Kočević.

Predsednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Srebrenica Slaviša Jovanović smatra da su fiktivni glasači izabrali vlast u ovoj opštini i to pred očima međunarodnih predstavnika.

"Srebrenica će zbog toga i dalje biti poligon za politička potkusurivanja i udovoljavanja bošnjačkim političkim partijama. Sada je jasno da Srbi ponovo neće biti ravnopravni sa Bošnjacima i zbog toga se može očekivati nastavak njihovog iseljavanja sa ovih prostora", rekao je on.

Odbornik SDS-a Stamenko Katanić, takođe, smatra da su Srbi u Srebrenici ponovo žrtve bošnjačke politike.

"Vlast u Srebrenici nisu izabrali ljudi koji ovde žive. To je omogućeno biračima za jednokratnu upotrebu, koje su angažovali političari iz Sarajeva", rekao je Katanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: