Obeležen Dan ponosa Roma i Romkinja

Regionalni centar za manjine u saradnji sa Evropskim antirasističkim pokretom organizovao je danas u Beogradu Dan ponosa Roma i Romkinja.

Izvor: B92

Subota, 13.10.2012.

18:55

Default images

Ova manifestacija već drugu godinu uzastopno se obeležava na evropskom nivou u cilju ukazivanja pažnje na diskriminaciju, povredu prava i nasilje nad pripadnicima romske populacije.

Antirasističke i romske organizacije i pojedinci nastoje da tokom obeležavanja Dana javnim manifestacijama stvore i prostor u kojem će moći da se artikulišu zajednički zahtevi i odrede pravci delovanja.

I poruke učesnika tribine u Kulturnom centru Rex "Romi i Romkinje u Srbiji: Između marginalizacije, diskriminacije i siromaštva" ukazuju na zanemarivanje "surove stvarnosti u kojoj Romi žive" i upozoravaju da se ne smeju "zatvarati oči" pred aktuelnim problemima ove populacije.

Jovana Vuković iz Regionalnog centra za manjine precizirala je da se ove godine Dan obeleževa u 13 zemalja Evrope i da datum nije fiksiran.

"Većina organizacija obeležila ga je pre nedelju dana, mi smo ga pomerili za danas zbog najavljene Parade ponosa. Ideja je ponikla da bi se ukazalo na jako težak položaj Roma i na tendenciju depolitizacije problema ove populacije. Ovo je važan dan za sve romske organizacije", poručila je Vuković.

Učesnica tribine iz Ženske romske mreže Vera Kurcić insistirala je na činjenici da Romi i Romkinje nisu ona grupacija koja stalno traži rešenja od drugih, već da ih traže i nalaze i sami.
Ucesnici tribine u Kulturnom centru Rex "Romi i Romkinje u Srbiji: Izmedu marginalizacije, diskriminacije i siromaštva" (Foto: Tanjug)
Kako je naglasila, Romi imaju snage da pokrenu razna pitanja među kojima je nasilje i nasilje u porodici, zajednici..., dok je romska aktivistkinja Jelena Savić podvukla značaj obrazovanja -jednog od osnovnih problema za romsku populaciju.

O problemu Roma na jugu Srbije govorio je Kenan Rašitović iz Bujanovca, ukazavši na probleme diskriminacije, migracija...

Učesnici tribine skrenuli su pažnju javnosti i na ulogu organizacija za ljudska prava u otklanjanju problema romske populacije i na finansiranje projekata, ukazavši na birokratizaciju čitavog procesa, s obzirom da se novac potroši mnogo više na administriranje projekta, nego na ono za šta su namenjeni - konkretnoj pomoći Romima.

Ekstremno siromaštvo, sveobuhvatna socijalna isključenost i segregacija u kojoj se danas nalaze pripadnici romske populacije zahtevaju da zajednički mislimo i iskazujemo otpor postojećem stanju, upozoravaju organizatori Dana ponosa Roma i Romkinja.

Dan je obeležen i specifičnom radionicom "Izrada stensila i banera - osmišljavanje parola", projekcijom filma "Od Beograda do Skoplja" koji preispituje posledice politike deportovanja i "dobrovoljnog" povratka Roma iz Zapadne Evrope, koncertima i postavljanjem "Zida (od) zahteva)", zamišljenog kao mesto na kojem će Romi beležiti svoje zahteve i zapažanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: