Tadić:EU zaslužila Nobelovu nagradu

Lider DS-a Boris Tadić izjavio je da je EU zasluženo dobila Nobelovu nagradu za mir jer je najveći uspešan projekat mirovne politike u istoriji čovečanstva.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2012.

21:49

Default images

Tadić je u izjavi Tanjugu rekao da je pridruženje Srbije EU, koje je, kako je istakao, danas dovedeno u pitanje, jedini način da se umire sukobi na prostoru Zapadnog Balkana i da kroz mirovnu politiku stigne do ekonomskog prosperiteta.

"Odlično je što je EU dobila Nobelovu nagradu za mir. Srbija treba da se pridruži EU jer je taj mirovni projekat obezbedio ne samo da se u Evropi prvi put u istoriji živi u miru, nego i dostigao najviši životni standard na tom prostoru. Mirovna politika je ono što vodi ekonommskom prosperitetu i boljem kvalitetu života svakog pojedinačnog građanina na evropskom kontinentu", kazao je Tadić.

On je dodao da pridruženje Srbije EU nije samo pridruženje jednoj mirovnoj koncepciji i filozofiji života u miru, već je i vrlo korisno za grdajane jer obezbeđuje porast životnog standarda.

Prema njegovim rečima, dilema koje se danas čuje da je EU dobila nagradu za mir u trenutku kada se suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima je izlišna.

"Neko reče kako je EU danas dobila Nobelovu nagradu za mir kada se suočava sa ekonomskim problemima. Pa, dobila je Nobelovu nagradu za mir a ne za ekonomiju, ali u miru se najbolje rešavaju i ekonomski problemi. Ja sam uveren da ćemo i od naših evropskih integracija i priključenja novom nobelovcu svi zajedno imati koristi", istakao je lider DS.

On je, međutim, ukazao da je Srbija danas dalje od sledećeg koraka na evropskom putu - dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu - nego što je bila na dan kada je u martu ove godine dobila status kandidata.

Tome su, kako je ukazao, doprineli izbori u Srbiji, približavanje zemalja članica EU izborima unutar njih koji ne pogoduju temi proširenja, ali i "svakojake" izjave novih srpskih zvaničnika.

Tadić je naveo da je izjava premijera i predsednika Srbije da se ne žuri u Evropu naišla na odgovor EU u usporavanju integracija, a da je "rečenica da će sada Srbija postavljati uslove" ostavila katastrofalne posledice.

Prema njegovom mišljenju, takve rečenice uz aktuelizaovanje tema podele Kosova su i dovele do novog uslova na evropskom putu Srbije, odnosno zahteva da se poštuje teritorijani integritet Kosova.

"Nema nikave dileme (da je to novi uslov). To je artikulacija na potpuno drugačiji načina politike vezane za KIM koja dolazi iz EU. Do sada smo imali uvek takozvane dobrosusedske odnose koje smo sasvim mirno mogli da čitamo kao dobrosusedske međunacionalne odnose što je uostalom najdublji interes i Srbije i srpskog i albanskog naroda i čitavog regiona", kazao je Tadić.

On je istakao da je veoma važno da Srbija zauzme aktivniji stav prema Kosovu i iznalaženju konačnog rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: