Priveden Dušan Borovica

Dušan Borovica, vlasnik Vojvodinaputa, Zdravko Ilić, direktor Vojvodinaputa, i direktor JKP iz Nove Crnje Dragan Aleksić privedeni zbog korupcije, saznaje B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2012.

08:22

Default images

Kako saznajemo, sva trojica se sumnjiče za primanje i davanje mita i njima je određen pritvor od 48 sati.

Borovica je jutros priveden u Rumi, Ilić u Novom Sadu, a Aleksić, koji je direktor JKP "8. avgust", u Novoj Crnji. Akcija privođenja je izvedena u sklopu borbe protiv sistemske korupcije.

Predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov, koji je u pritvoru, je u periodu od marta do aprila naložio Aleksiću da bez sprovođenja postupka javne nabavke za asfaltiranje parkinga na bazenu u Srpskoj Crnji i potpisanog ugovora između opštine Nova Crnja i "Vojvodinaputa", izda lažne fakture opštini, saopštio je MUP Srbije.

Time je preduzeću "Vojvodinaput", koje je u vlasništvu Dušana Borovice, omogućeno korišćenje goriva i nabavka građevinskog materijala, koje je u iznosu od 3,1 miliona dinara platila opština Nova Crnja. Postupak javne nabavke sproveden je naknadno po završetku tih radova.

Za isti posao zaključen je ugovor, koji su potpisali Ilić i Milankov, na osnovu čega je s računa opštine uplaćeno 3,9 miliona dinara na račun preduzeća "Borovica transport", čiji je vlasnik takođe Borovica. S računa tog preduzeća podignut je iznos od 2,5 miliona dinara, od čega je Borovica predao Milankovu 1,4 milona dinara.

Osumnjičeni su pribavili korist Milankovu i preduzeću "Borovica transport" u iznosu od 3,1 milion dinara i time oštetili budžet opštine Nova Crnja. Njima je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Zrenjaninu.

Insajder je 30. maja 2011. godine objavio da je Borovica u poslednje tri godine postao vlasnik "Vojvodinaputa“ iz Zrenjanina i preduzeća "Putevi“ iz Sremske Mitrovice. Na taj način, on održava skoro 700 kilometara magistralnih i regionalnih puteva na severoistoku Vojvodine.

Dušan Borovica je vlasnik firme "Borovica transport“, koja je devedesetih važila za jedno od najpoznatijih privatnih prevozničkih preduzeća u Srbiji. Svedoci na suđenjima u Haškom tribunalu govorili su da je Borovica tokom devedesetih učestvovao u prevozu nafte i da je snabdevao vojsku i SAO Krajinu. Sredinom devedesetih, kupio je mašine za izgradnju puteva i ušao u ovaj posao.

U vreme kada je Milutin Mrkonjić bio direktor Direkcije za obnovu zemlje, posle NATO bombardovanja 2000. godine, Borovica je u okviru konzorcijuma RAST, dobio prvu koncesiju za aut-/put dodeljenu u Srbiji i to za izgradnju leve trake auto-puta Beograd – Novi Sad. Njegove veze sa SPS-om sežu daleko u prošlost, a svim tim se bavio i Insajder u emisiji "Za njih zakon ne važi", koja je emitovana 16. maja prošle godine. Prema saznanjima Insajdera, SPS je 2007. godine dobio prilog od 500.000 dinara od firme "Borovica trans“ iz Rume, čiji je vlasnik Dušan Borovica.

Osim novca od Borovice, SPS je iste godine za kampanju dobio i 500.000 dinara od "Nibens grupe“, kao i milion dinara od "Sheer“ korporacije, čiji je vlasnik Milo Đurašković. Firma "Nibens“ kasnije je dobila posao gradnje autoputa Horgoš-Novi Sad u vreme kada je ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, kojeg je postavio SPS.

Insert iz emisije Insajder

Branko Ružić (SPS): Da li je Socijalistička partija Srbije tada bila na vlasti? Koji je interes imao taj dotični gospodin? Nikakav.

B92: Da, možda dođete na vlast, pa da mu se ovako odužite.

Branko Ružić: Ne, to je pre svega, jedna da kažem, lična relacija. Njega poznajemo i ja lično dosta dugo i to je prosto plod toga, ali ovo što kažete da ima monopol u putarstvu, ja se sa Vama ne bih složio. Ni na koji način ne možemo dovoditi sada u neku korelaciju 2007. godinu, milion i po dinara, ministra koga smo mi predložili, a narodna Skupština ga izabrala i sada tu „Nibens“ grupaciju, jer vi znate da...

B92: Ne dobija poslove zbog toga što vas je finansirao...

Branko Ružić: A kako mislite da može neko da dobija poslove, a da na primer nema građevinsku operativu, nema stručnjake, nema inženjere, nema podizvođače, je l’ Vi mislite da je to moguće? Pa nije to crtani film. To je auto-put... tako da te, da kažem teorije zavere, koje se ispredaju... pa ko radi severni krak Koridora 10? Je l’ vi mislite da radi samo „Nibens“ grupacija?

B92: Još jedan od finansijera, navodi se u izveštaju, Dušan Borovica, petsto hiljada dinara, ista godina. Borovica takođe gradi puteve i dovodi se u vezu sa Vama još od devedesete godine

Branko Ružić: Pa ne može... mislim, odgovor je identičan, kao i pređašnji. Znate ja na teorije zavere zaista ne mogu racionalno da odgovaram, jer prosto to ne stoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: