Šta piše u "spornom" dokumentu EU

Formulacija “teritorijalni integritet Kosova” koja preti dijalogu Beograd – Priština, nalazi se u dokumentu “Strategija proširenja i glavni izazovi 2012-2013”.

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2012.

15:04

Default images

To je prvi put da se takva formulacija nalazi u jednom zvaničnom izveštaju EU.

Dokument otkucan na 77 strana dostupan je na stranici sajta Evropske unije i govori o strategiji za proširenje Unije i izazovima koji očekuju Uniju u tekućoj i narednoj godini. Analizama iz kojih su izvedeni zaključci obuhvaćene su zemlje Zapadnog Balkana, Turske i Islanda.

U delu posvećenom Srbij,i između ostalog, se navodi:

"...Vidljiv i održiv napredak u odnosima između Srbije i Kosova je neophodan kako bi obe strane mogle da nastave svoje puteve ka EU, izbegavajući mogućnost da se međusobno koče u tim nastojanjima. Ovaj proces bi trebalo da rezultira punom normalizacijom Srbije i Kosova, sa izgledima da obe strane u potpunosti uživaju sva prava i ispunjavaju sve obaveze u EU. Rešavanje problema na severu Kosova, a poštujući teritorijalni integritet Kosova i posebne potrebe lokalnog stanovništva, biće ključan deo ovog procesa", piše u dokumentu.

Kako se navodi, komisija će te korake, koji bi vodili ka "normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine, uzeti u obzir kad bude odlučivala o budućim pregovorima o članstvu sa Srbijom.

Evropska komisija je u Briselu predstavila Godišnji izveštaj o napretku Srbije u evrointegracijama. Izveštaj je predstavio komesar za proširenje Štefan File, koji zatim dolazi u Beograd.

Ambasador EU u Srbiji Vensan Dežer uručio je Izveštaj predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, koji je zatim izjavio da je "uznemiren" i da je neprihvatljivo da se u dokumentima EU spominje teritorijalni integritet Kosova, što bi moglo da ugrozi i dijalog Beograda i Prištine.

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević izjavila da je poruka iz Izveštaja da neće biti razgovora o podeli Kosova: "Deo o Kosovu razumem kao ukazivanje na činjenicu da ćemo pitanja o kojima ćemo razgovarati u dijalogu rešavati uz isključivanje mogućnosti podele Kosova, što smo u nekoliko navrata i ranije čuli," rekla je Delevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: