"Garantujemo sigurnost investicija"

Srbija podržava investicije iz Italije i garantuje potpunu sigurnost ulaganja, kazao predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu italijanskoj televiziji RAI.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.10.2012.

15:22

Default images

On je ocenio da je, zahvaljujući statusu kandidata za EU i izuzetnim odnosima s Ruskom Federacijom, položaj Srbije jedinstven i dobra prilika da se kapital uloži i uveća.

U intervjuu televiziji RAI tokom posete Rimu, Nikolić je konstatovao da dve zemlje povezuje tradicionalno prijateljstvo, a da je Srbija zahvalna italijanskim vojnicima zato što je njihova uloga u spasavanju ne samo srpske, već i evropske kulturne baštine na KIM bila odlučujuća.

"Srbija je potpuno otvorena za investiranje na način na koji to rade privredni subjekti iz Italije. Mi imamo dobro obučene i školovane ljudi, imamo dobre zakone, otvoreni smo za investiranje", rekao je on.

Napominjući da je Srbija uložila mnogo u projekat Fijata, Nikolić je rekao da je tokom njegove posete Rimu dogovoreno na koji način će Srbija ispuniti svoje obaveze prema Fijatu u poslednjem kvartalu ove godine i prvom kvartalu iduće godine i kada će završiti saobraćajnice koje su potrebne da bi Fijat normalno odvozio proizvedene automobile i dovozio komponente.

Predsednik je podsetio da Srbija ima veliki broj investitora iz Italije, ne samo u automobilskoj već i u tekstilnoj i drugim granama industrije, kao i da je u toku ratifikacija energetskog sporazuma.

Taj sporazum bi trebalo, kako je rekao, da omogući da Italija u okviru korišćenja izvora obnovljive energije proizvede struju na nekoliko reka u Srbiji, posebno na Limu.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji, poput reka i vetra, izvanredna je prilika za Italiju, naveo je Nikolić.

On očekuje da će se italijanska privreda uključiti u velike projekte koje Srbija želi da realizuje otvarajući tržište Ruske Federacije za svakoga ko želi da u Srbiji proizvede svoju robu kao i da će pomoći Srbiji u razvoju poljoprivrede, posebno voćarstva.

"Nivo spoljnotrgovinske razmene Srbije i Italije je na nivou Srbije i Ruske Federacije. Italija je naš mnogo veliki partner", dodao je predsednik.

Nikolić je rekao i da je tokom posete Rimu podsetio da Srbija u decembru počinje radove na gasovodu Južni tok kroz našu zemlju, da je vrednost tih radova 1,9 milijardi dolara, u čemu Srbija učestvuje sa polovinom sume, kao i da mu je poznato da je Italija veoma zainteresovana za gas koji preko Srbije može da stigne do nje.

"Južni tok će biti gasovod ili 'žila kucavica' koja će spajati Srbiju i Italiju i Evropu i Rusku Federaciju. Ja Srbiju zamišljam kao državu koja uz pomoć Južnog toka predstavlja most između EU i Ruske Federacije", rekao je Nikolić.

On je podsetio i da EU svakodnevno sarađuje s Rusijom, da je Nemačka najveći ruski spoljnotrgovinski partner, te da ne vidi razlog da Srbija ne sarađuje i sa jednima i drugima.

"Srbija kao kandidat za člana, mada još ne i članica EU, može slobodno da trguje sa EU, ali i sa Ruskom Federacijom, Afrikom, Kinom. Srbija ima pogodnost dobrih odnosa sa EU i Ruskom Federacijom i njen položaj je u tome jedinstven. Srbija je zato šansa da se kapital uloži i uveća", zaključio je Nikolić.

Predsednik Srbije je tokom prve zvanične posete Rimu razgovarao s predsednikom Italije Đorđom Napolitanom, predsednikom vlade Mariom Montijem i predsednikom Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem.

Takođe, ukazana mu je posebna čast da prisustvuje sednici parlamenta na kojoj je delegacija Srbije pozdravljena velikim aplauzom.

Nikolić je prisustvovao i sednici privrednog saveta dveju zemalja, s koje je aktuelnim i potencijalnim novim investitorima poručio da iskoriste niz prednosti koje Srbija nudi i da ulažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: