"Ne postavljati nove uslove"

Predsednici Italije i Srbije Đorđo Napolitano i Tomislav Nikolić složili su se danas u Rimu da Srbiji ne treba postavljati nove uslove za pristupanje EU.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 09.10.2012.

00:16

Default images

Predsednici Italije i Srbije su ukazali i na potrebu da se što skorije nastavi razgovor Beograda i Prištine.

Nikolića je ispred predsedničke palate dočekala garda, a sastanku prisustvovali su šefovi diplomatija dveju zemalja - Ivan Mrkić i Đulio Terci. Nikolić će se kasnije sastao sa premijerom Mariom Montijem i predsednikom Donjeg doma parlamenta Đanfrankom Finijem.

Napolitano je precizirao da zahtev Srbiji da prizna nezavisnost Kosova kao uslov za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU nije zajednička spoljna politika Unije. On je rekao i da se za Srbiju otvara nova faza izuzetno kompleksnih pregovora o integracijama u EU, kada će se iz kandidata za članstvo preobratiti u punopravnog člana, i naglasio da Srbija ima apsolutnu podršku Italije na tom putu.

"Podržavaćemo sve napore Srbije u fazi pregovora o ulasku u EU. Mi nismo među onim zemljama ili vladama Unije koje postavljaju prepreke, odnosno zahtevaju priznavanje nezavisnosti Kosova", precizirao je Napolitano.

On je dodao da "postoji razlika u stavovima", ali da bi bez obzira na to, kao i na pojedinačne stavove vlada, čitava EU bi trebao da uloži ozbiljne napore da pregovori sa Srbijom imaju pozitivan ishod.

Nikolić je poručio da je neprihvatljivo da se u periodu između dobijanja statusa kandidata i otvaranja pregovora o članstvu pojavljuju novi uslovi i naglasio da će Srbija sve ono što nije zapisano u prošlom izveštaju EK o napretku Srbije smatrati novim uslovima.
Nikoliæ i Monti (Beta)
"Srbija je jasno rekla - a to se provlači deceniju a provlačiće se i posle mene - nikad nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova. Ne može da nam se suprotstavlja evropski put i nameće odluka da odustanemo od dela teritorije da bi ostali na evropskom putu. Mi to ne tražimo od drugih naroda, pa nećemo ni da se od nas traži", rekao je Nikolić.

On je istakao da će, ukoliko zaista u periodu između sticanja statusa kandidata i otpočinjanja pregovora neka članica EU ispostavi zahtev za priznanje nezavisnosti, ta država pokazati da Srbiju uopšte ne želi u Uniji. Kako prenosi Ansa, Nikolić je posle razgovora rekao da Srbija nikad neće prihvatiti nezavisnost Kosova i ako to bude predstavljalo prepreku u evropskim integracijama, Beograd će odabrati da ostane van EU. "Tako će biti i ubuduće. To ne može biti prepreka na našem evropskom putu, jer se mi nećemo odreći dela našeg suvereniteta da bismo ušli u EU", rekao je Nikolić.

Nikolić je naglasio da je EU savez koji Srbiji odgovara, da Srbija želi da bude njen član i da je stoga izlašla na ispit i uradila ono što je od nje traženo.

"Smatram da EK treba pozitivno da oceni ono što je Srbija uradila i da ako nešto eventualno treba da se popravi - to i uradimo. Ako je sve to moguće - u redu , a ako nije - Srbija će morati da nastavi da živi kao i do sada, da pokušava da sarađuje sa svima, ali da nema zaštitu ni od koga", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je ponovio da je Beograd spreman da podigne pregovore sa Prištinom na viši politički nivo i da će te pregovore najverovatnije voditi premijer Ivica Dačić.

Predsednik Srbije kazao je i da je odabrao Italiju za prvu zvaničnu posetu jednoj članici EU zbog "odane" podrške koju je Vlada u Rimu davala i nastavlja da daje Srbiji.

"Ovo je jedan simboličan gest", kazao je Nikolić i dodao da Beograd ceni stav Italije o s Kosovu.

Predsedništvo Srbije je saopštilo da je Nikolić u razgovoru sa Napolitanom istakao je da je Italija uvek bila otvoreni prijatelj Srbije na putu ka clanstvu u EU.

"Naša ekonomska i privredna saradnja su u stalnom usponu, ušli smo u mnoge zajedničke investicije, poput Fiata, a drago nam je što su
italijanske firme na vreme osetile da je Srbija sada dobro mesto za ulaganja, pogotovo u obnovljive izvore energije", rekao je Nikolić.

Napolitano je rekao je da je Italija veoma zadovoljna perspektivama za investiranje u Srbiju, navodi se u saopštenju.

"Srbija je najveći ekonomski faktor u regionu zapadnog Balkana, i nema mogućnosti da se garantuje perspektiva regiona bez članstva Srbije u Evropskoj uniji", dodao je predsednik Srbije.

Nikolić će prisustvovati i Srpsko-italijanskom poslovnom savetu u ambasadi Srbije u Rimu, rečeno je Tanjugu u Pres službi predsednika Srbije.

Sa Montijem o konkretnim projektima

Foto: Beta, AP
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Italije Mario Monti razgovarali su danas u Rimu o konkretnim projektima u kojima sarađuju Srbija i Italija i mogućnostima za unapređenje te saradnje, pre svega u oblasti infrastrukture i obnovljivih izvora energije.

Posle svečanog dočeka u vili Pamfili, Monti je za Nikolića priredio radni ručak kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija Ivan Mrkić i Đulio Terci.

Kako je navedeno u saopštenju Pres službe predsednika Srbije, Monti je kao veoma pozitivno ocenio prisustvo "Fijata" i drugih italijanskih preduzeća u Srbiji i naglasio da su italijanske firme zainteresovane i kada je reč o infrastrukturnim projektima, kao i za projekte vezane za obnovljive izvore energije.

On je izrazio nadu da će Srbija učestvovati na Ekspo u Milanu 2015. godine, kako bi srpska privreda na najbolji način bila predstavljena italijanskim partnerima.

Nikolić istakao je da će mu poboljšanje životnog standarda građana i priključenje Srbije EU predstavljati prioritete tokom mandata, navedeno je u saopštenju.

On je dodao da će Srbija do kraja ove godine i početkom naredne godine ispuniti sve svoje obaveze prema "Fijatu".

Takođe, predsednik Srbije je pozdravio zainteresovanost italijanskih firmi da ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji i istakao da će naša zemlja u tome pružiti punu podršku italijanskim partnerima.

Nikolić je upoznao Montija o napretku na realizaciji projekata za koje su zainteresovana i Srbija i Italija, kao što je "Južni tok".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: