Malo novca od "đačkog dinara"

Od "đačkog dinara" godišnje prikupe se milioni dinara. Međutim, retke su lokalne samouprave koji izdvoje dovoljno novca za škole.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

14:49

Default images

Zato se dešava da roditelji plaćaju sredstva za higijenu, krede i sunđere.

Đački dinar nije obavezan, a njegov iznos menja se od škole do škole, i obično se tom sumom finansira i školsko obezbeđenje.

"Ono malo što preostane troši se na higijensko održavanje prostorija koje deca koriste, tečni sapun, toalet papir i takve stvari, zatim na troškove školskih i vannastavnih aktivnosti", rekla je Tanja Volkov Husović, članica Saveta roditelja.

Neke od nabrojanih stavki, međutim, obaveza su lokalne samouprave i trebalo bi da budu odvojeni iz njihovih budžeta. U velikom broju slučajeva međutim, ono što daju školama nije dovoljno, pa su one prepuštene same sebi i novac nabavljaju na druge načine

"Imamo veliki problem prevashodno za higijenu koja je na prvom mestu. Ova škola ima 5 hiljada kvadratnih metara i malo dobijamo od lokalne samouprave što se toga tiče. Mi se trudimo da na neki način iznajmljivanjem sale ili terena nabavimo novac ali to je malo", kaže direktor osnovne škole "Branko Miljković" iz Niša.

U niškoj gradskoj upravi kažu da izdvajaju koliko mogu i da se trude da ispune zakonske obaveze.

"Da li je to dovoljno, verovatno nije, ali imate određene okvire koji su propisani memorandumom vlade vezanim za uvećanje budžeta za narednu godinu", rekla je Jelica Velaja, načelnica Uprave za obrazovanje iz Niša.

U zakonske obaveze lokalne samuprave pored računa za struju vodu i grejanje spada i nabavljanje sredstava za higijenu i pribora, ali to ne poštuju svi.

"Postoje neke lokalne samouprave koje na razne načine izbegavaju plaćanje punih ovih troškova, pored ostalog što oni sami deo navednih troškova plaćaju preduzećima koji vrše te usluge. Na kraju kada se napravi obračun, teško je da se utvrdi da li su lokalne samouprave u potpunosti izvršile obaveze prema ustanovama obrazovanja", rekao je Velimir Tmušić, načelnik republičke prosvetne inspekcije.

Zakon o budžetu i zakon o osnovama sistema obrazovanja podseća Tmušić, kojima je precizirano i finansiranje škola, obavezujući je za sve koji imaju svoje obaveze. To treba da poštuju i lokalne samouprave, kako bi se održao neophodan kvakitet nastave, a đački dinar bio upotrebljen u druge svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: