NS: Završena "Šetnja za slobodu"

U Novom Sadu je završen protestni skup i šetnja pod nazivom "Šetnja za slobodu" povodom pet godina od održavanja antifašističkog skupa.

Izvor: Beta

Nedelja, 07.10.2012.

12:09

Default images

Skup je organizovala Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina".

Skup kome, prema proceni policije, prisustvuje oko 2.000 građana, počeo je minutom ćutanja u znak sećanja na preminulog direktora Beogradskog centra za ljudska prava Vojina Dimitrijevića.

Skup je počeo ispred prostorija Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), a okupljenima su se sa balkona obratili predsednik tog udruženja Dinko Gruhonjić, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, visoki funkcioner LDP-a Gordana Francuski, predsednik omladine DS Novog Sada Danijel Borbaš, portparol LSV Aleksandra Jerkov i član organizacije "Beograd prajd" Goran Miletić.

Gruhonjić je rekao da su "nacisti koji su pre pet godinja želeli da gospodare Novim Sadom danas zabranjeni, ali se pojavljuju drugi slični njima kojima država ne želi da se suprotstavi".

"Novi Sad je pre pet godina dobio bitku sa nacistima, ali nije dobio rat", rekla je Jerkov i naglasila da "sve dok se u Novom Sadu smenjuju direktori zbog latiničnih natpisa, dok se spaljuju zastave drugih zemalja i dok se sekirama lupaju auta stranih navijača taj rat nije dobijen".

"Pre pet godina učinili smo sve da nacistima pokažemo da nemaju šta da traže u Novom Sadu, ali treba učiniti da se to isto dogodi i u svim gradovima Vojvodine i Srbije", dodala je ona.

Nakon obraćanja, građani su krenuli u šetnju Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom ka Keju žrtava racije gde će ispred istoimenog spomenika minutom ćutanja i polaganjem cveća biti odata počast svim žrtvama fašističke i nacističke ideologije.

Na čelu kolone građani nose veliki transparent na kome je ispisano "Stop fašizmu" i precrtan kukasti krst, a nose i zastave Srbije, Vojvodine, Novog Sada i EU.

"Građanska Vojvodina" organizovala je 7. oktobra 2007. godine protestnu šetnju u kojoj je učestvovalo oko 5.000 građana, s ciljem da se suprotstavi nameri neonacista da toga dana organizuju svoj marš u glavnom gradu Vojvodine.

Neonacisti su tada zasuli kolonu građana kamenicama i tom prilikom nekoliko građana je povređeno, a neonacisti su bili privedeni. Sudski postupak povodom tog incidenta nije okončan do danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: