Koštunica pohvalio vlast zbog EU

Predsednik DSS Vojislav Koštunica pohvalio je novu vlast u Srbiji zbog toga što se više ne klanja slepo Briselu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.10.2012.

12:58

Default images

On je, međutim, rekao da je pogubno što vlast i dalje teži učlanjenju Srbije u Evropsku uniju.

"Brisel Srbiju vidi tačno do integrisano upravljanih prelaza. To je za EU granica Srbije nesumnjivo, međutim, nova vlast vidi da je u EU prestalo da teče med i mleko, pa je pitanje da li će ona uopšte opstati u ovoj formi i vidi da su ucene i pritisci Brisela postali ogoljeni", rekao je Koštunica na sednici Glavog odbora DSS u Centru "Sava".

Podsetivši da je nova vlast saopštila da će poštovati sve dogovorene sporazume, Koštunica je kazao da to jeste obaveza države, ali ne i da poštuje sporazume koji su protivustavni i "koji stvaraju nezavisnu državu Kosovo na teritoriji Srbije".

DSS će zato, kako je rekao Koštunica, pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti svih uredbi koje se zasnivaju na "briselskim sporazumima", kao i zahtev da se zabrani primena svih uredbi dok traje postupak ocene ustavnosti.

Koštunica je ukazao da je jedan od razloga zbog kojeg zapadne sile žele da na svaki način spreče dolazak DSS na vlast, i to što im je ta stranka "pomrsila račun da nametnu Srbiji Ahtisarijev plan".

Sada se, kazao je Koštunica, zapadne sile na sve moguće načine dovijaju "kako da Srbiju uteraju u dobrosusedske odnose s Kosovom".

"Naša je odgovornost da zastupamo politiku neutralnosti, jer nećemo uspeti da sačuvamo Kosovo ako se sprovode sporazumi koje Srbiji nameće EU", poručio je on i dodao da će njegova stranka biti odgovorna i principijelna opozicija u parlamentu, ali da nikad neće biti opozicija Srbiji.

Istakavši da "nije razumljivo da su nam interesi Brisela bliži od interesa vlastitog naroda", Koštunica je pohvalio novu vlast što ne pominje više "staru dogmu" da EU nema alternativu, ocenivši da ona, ipak, još nema ni želju ni spremnost da ozbiljno razmotri politiku neutralnosti koju propagira DSS.

Govoreći o Vojvodini, Koštunica je rekao da "ako nova vlast neće da ponovi kobne greške bivšeg režima onda mora da se usredsredi na dosledno poštovanje Ustava, a to znači da Statut Vojvodine mora da se usaglasi sa Ustavom Srbije".

"Nakaradna je nepojamna pravna logika da se menja Ustav i prilagođava Statutu", istakao je Koštunica.

Kad je reč ekonomskoj situaciji, lider DSS je rekao da je Srbija dovedena do "prosjačkog štapa", privreda uništena, a srpska teritorija ponuđena na svetskoj pijaci.

On je ocenio da je nova vlast svesna dubine ekonomske krize, i upozorio da se ekonomska i socijalna situacija u zemlji ubrzano pogoršavaju.

"Ozbiljno je ugrožen elementarni standard većine naroda, isto kao što se ubrzavaju ucene oko Kosova, politika pristupanja EU ne samo da ne može da reši naše ekonomske probleme nego ih dodatno produbljuje", rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, uverenje D S S je da nijedno državno i nacionalno pitanje ne može uspešno da se reši ukoliko privreda posustaje, a ona ne samo da posustaje "već je na ivici provalije, ako već nismo i u samoj provaliji".

Ključno je pitanje, kako je rekao, da li srpska privreda može da se oporavi, ukoliko je svakodnevno "potkopava" Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: