Svađa Srba na skupu kod Josipovića

U raspravi na sednici Veća za socijalnu pravdu predsednika Republike Hrvatske videlo se koliki animozitet vlada među srpskim političarima.

Izvor: Jutarnji.hr

Subota, 06.10.2012.

19:05

Default images

U raspravi o povratku, socijalnoj integraciji i stambenom zbrinjavanju na jučerašnjoj tematskoj sednici Veća, istaknuto je kako treba ubrzati i olakšati povratak izbeglih u njihove domove, zapošljavanje i ostvarivanje drugih društvenih i socijalnih prava.

“Potrebno je zbrinuti 26.898 osoba, za što je potrebno 583,6 miliona eura, a donatorskim konferencijama osiguraće se polovina iznosa. Od 2012. do 2017. trebalo bi zbrinuti 2540 nositelja stanarskog prava”, dodao je predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Bio je to sastanak koji su otpočetka pratili problemi; zbog nedavne svađe s Josipovićem u Predsednički ured nije došao Milorad Pupovac, a, uz izvinjenje, ni ministri Branko Grčić, Mirando Mrsić i Arsen Bauk, već njihovi pomoćnici. Pozivu se odazvao Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma i Pupovčev politički oponent, ali on nije učestvovao u raspravi.

“Mislim kako bi ipak bilo bolje da je ovaj sastanak malo bolje pripremljen. S druge strane, srpska zajednica ima vrlo dobru saradnju sa sadašnjom Vladom, pa ako se i predsednik Ivo Josipović želi uključiti u rešavanje problema, nemamo ništa protiv”, kometariše Saša Milošević, koji je kao predstavnik SDSS-a učestvovao na skupu.

Videlo se kako postoje snažne podele među pripadnicima srpske zajednice, a neki učesnici kritikovali su Slobodana Uzelca, s argumentom da nije pomogao Srbima u vreme dok je bio ministar u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor. Kada su počeli kritikovati Pupovca, zaustavio ih je predsednik Josipović, upozorenjem kako je nekorektno napadati osobe koje nisu prisutne.

U svakom slučaju, i ovaj skup je potvrdio kako među srpskim političarima postoje velike razlike i međusobni animoziteti.

No, postoje i značajni problemi, prije svega materijalne prirode. Tako je deo govornika kritikovao sadašnju politiku koja Srbima koji se ne žele vratiti u Hrvatsku, onemogućava prodaju njihovih obnovljenih kuća, kao i to što su izuzetno visoke cene otkupa tzv. društvenih stanova, čak i u devastiranim mestima kao što je Vrginmost.

Da Vlada treba ulagati mnogo više u obnovu nekadašnjih ratnih područja, nisu tražili isključivo srpski govornici, nego i hrvatski, poput vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: