Šta sada radi Bagerista Džo?

Ljubisav Đokić, poznatiji kao Bagerista Džo i simbol petooktobarskih promena, kaže da nije imao velika očekivanja, ali da je ljut "zbog lopovluka u državi".

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

10:51

Default images

Peti oktobar, 12 godina nakon smene Miloševićevog režima, vreme je da se preispita postignuti napredak, ali i prilike koje su propuštene.

Pre 12 godina bio je u svom bageru na ulici i borio se protiv ondašnjeg režima. Bager, simbol petooktobarskih promena u Srbiji, danas je pokvaren. Nije ga prodao, iako mu je to bila jedna od ideja koje je imao pre pet godina.

Ljubisav Đokić, popularni Bagerista Džo “sastavlja kraj s krajem” od penzije, a kada se, kako kaže, iznervira zbog loših poteza vlasti, izađe na ulicu i pridružuje se štrajkačima.

On navodi da živi od 20.000 dinara penzije i na pitanje kako mu je odgovara: "Nikako, više gladan nego sit. Evo dugujem za infostan, ne plaćam im". Ljubisav Đokić ima 70 godina. Još kao četvorogodišnjak je naučio šta znači boriti se, jer mu je tada otac nehotično povredio kičmu, zbog čega je do svoje devete godine ležao u bolnici u gipsu i ponovo učio da hoda. Iz okoline Bajine Bašte preselio se u Beograd.

Sticajem okolnosti išao je u školu sa Titovom decom, jer je živeo na jednoj mansardi na Dedinju. Zaposlio se, oženio, potom otvorio poslastičarsku radnju, a posle razvoda, prvu privatnu šljunkaru. Lepo je, kaže, tada zarađivao, te se zato i najradije seća vlade Anta Markovića.

"Neka naprave delić onoga što je napravio Ante Marković, evo ja ću da ih podržim. Verujte, ja kada izađem napolje i vidim moj dinar na kursnoj listi, hoće srce da izleti iz grudi, radujem se", kaže Đokić.

Navikao je uvek naporno da radi, ali i da pristojno zaradi za sebe i porodicu. Zbog toga što je u mladosti voleo da troši na skupe stvari dobio je nadimak Džo. Razočaran je i ljut jer nema posla i jedini izvor prihoda mu je penzija. Nije član nijedne stranke, političarima ne veruje i ima zamerke na sve vlade, i pre i posle petooktobarskih promena.

"Nisam ja za politiku, verujte, ja ne pretendujem da bih bio nešto u politici, ali hoću da ih kontrolišem, maker i bagerom", kaže Džo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: