Dijalog sa Prištinom tek dogodine

Dijalog Beograda i Prištine najverovatnije neće biti nastavljen do kraja 2012, odnosno pre odluke Evropskog saveta o datumu za početak pregovora, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 05.10.2012.

22:19

Default images

I posle niza konsultacija koje su evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton i njen tim saradnika obavili sa zvaničnicima Beograda i Prištine, male su šanse da se dijalog nastavi do kraja godine.

I pored pojedinih informacija da su predsednik Tomislav Nikolić i Eštonova u Njujorku utvrdili datume i osnovne pravce i principe nastavka pregovora, iz Beograda i Brisela poručuju da još ništa nije definisano i da sve, trenutno, po ovom pitanju, ostaje u magli.

To je za ”Novosti” potvrdila i Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Ona kaže da nije tačan datum 20. oktobar, kojim se barata u javnosti i da se nastavak dijaloga ne očekuje tako brzo.

U sedištu EU još ističu da nije sve tako jednostavno u organizaciji obnavljanja pregovora i da nije realno očekivati da timovi Beograda i Prištine ponovo sednu za isti sto pre završetka novogodišnjih i božićnih praznika.

Milivoje Mihajlović, šef Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, objašnjava da je vlast sada koncentrisana na primenu do sada postignutih sporazuma, pre svega o integrisanom upravljanju administrativnom linijom. Vlada je oformila radnu grupu za primenu ovog sporazuma, a na njenom čelu je Dejan Pavićević, šef tima za tehnički dijalog.

Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade, kaže za ”Novosti” da se pregovori moraju što pre nastaviti, ali da se najpre moraju utvrditi sastav pregovaračkog tima i na kom nivou će se razgovori voditi:

"Iskustvo koje smo do sada imali u dijalogu govori da je mnogo važnih i teških odluka bilo vaninstitucionalnog karaktera. Očekujem i da EU, kao medijator, sa svoje strane obezbedi pregovarače koji će imati kredibilitet da se dogovoreno i realizuje", rekao je on.

Dejan Pavićević je najavio da će u Briselu, u sredu, predstavnici Beograda razgovarati s delegacijom EU i Prištine o pitanjima iz protokola o integrisanoj kontroli administrativne linije.

"Najveće je sporenje oko izvršnog mandata Euleksa. Mi ćemo se na sve načine boriti da Euleks bude jedini koji će obavljati carinske funkcije", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: