Sahrana kneza Pavla na Oplencu

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića biće sahranjeni u subotu u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 05.10.2012.

23:31

Default images

Sahrana posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, ekshumiranih 28. septembra na groblju u Lozani, prema najavi Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, planirana je za podne, a prethodiće joj sveta liturgija od 10 časova.

Nakon liturgije posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole biće pohranjeni u kripti crkve na Oplencu, a tom istorijskom činu prisustvovaće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ujedno i predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u Srbiju.

Obraćanje predsednika Srbije predviđeno je u 13 časova, najavila je Pres služba predsednika Republike.

Posmrtni ostaci Karađorđevića preneti su u petak na Oplenac iz Saborne crkve u Beogradu, gde su dočekani u prisustvu državnog vrha, crkvenih velikodostojnika i brojnih građana.

Ceremoniji dočeka posmrtnih ostataka Karađorđevića u četvrtak su prisustvovali ćerka kneza Pavla i kneginje Olge, princeza Jelisaveta Karađorđević sa porodicom, predsednik i predsednik vlade Srbije - Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, patrijarh srpski Irinej, kao i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom.

Patrijarh Irinej, koji je u Sabornoj crkvu služio liturgiju, u svom obraćanju poručio da je posle sedam decenija "ispravljena istorijska nepravda prema knezu, koji je bio veliki patriota".

Srpski predsednik i predsednik vlade obećali su da će u zemlju vratiti i posmrtne ostatke ostalih članova porodice Karađorđević, pre svega kralja Petra Karađorđevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: