Putnici platite komunalci ne tucite

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da će svaki komunalni policajac koji pretera u primeni sile i prekrši zakon biti za to najstrože kažnjen.

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

13:57

Default images

Takođe, dodao je gradonačelnik, i putnici moraju da plate karte u javnom gradskom prevozu.

"Naravno da osuđujem kada komunalni policajac više puta udari putnika u autobusu, ali naravno i da osuđujem i kada putnik neće da izađe iz autobusa i prvo kontrolora izbaci kroz vrata, a našem komunalnom policajcu da crnogorski pasoš sa adresom u Beranama", kazao je Đilas.

On je novinarima u Skupštini Beograda rekao da je Beogradu "vrlo značajan" svaki građanin Beograda.

"Vrlo su nam značajni sjajni studenti kao taj gospodin koji ima 31 godinu i studira, ali mogli bi da izdržimo njegov gubitak i da se on vrati u Berane i tamo da se vozi besplatno. U Beogradu će se oni koji dođu voziti uz plaćenu kartu. Šta bi mu se desilo u Parizu, Berlinu ili bilo gde kada bi dao pasoš i rekao 'pošaljite mi kaznu na Berane'? Mislim da bi proveo neko vreme u zatvoru, a onda bi se uz pomoć države vratio u Berane", rekao je Đilas.

Podsetimo, na Jutjubu je 18. septembra obvjavljen snimak iz gradskog autobusa na kojem se vidi kako je komunalni policajac tri puta u stomak udario putnika bez karte koji nije hteo da izađe iz autobusa.

Putnik, D.C., državljanin Crne Gore, rekao je tada novinarima da nije imao kredita na Bus plus kartici i da ga je zatekla kontrola, a da su potom komunalni policajci tražili da izađe iz autobusa ne prihvatajući njegovu ponudu da mu uzmu ličnu kartu i napišu kaznu.

Juče se takođe pojavio još jedan snimak na Jutjubu na kom se vidi prekoračenje ovlašćenja komunalne policije prema putniku iz gradskog prevoza.

Inače, Đilas se nije javno oglašavao nakon prvog incidenta sa komunalcima u GSP-u. U međuvremenu, šefica komunalne policije u Beogradu saopštila je da zbog incidenta od 18. septembra daje ostavku na tu funkciju.

Đilas je naveo da će broj vozila javnog gradskog prevoza u Beogradu biti smanjen za trećinu ako više od trećine ljudi ne bude plaćalo
kartu, jer ne postoji nijedan grad u svetu koji može nešto tako da izdrži.

"Grad Beograd jedino za javni gradski prevoz daje subvencije veće nego za obdaništa, jer se za obdaništa godišnje iz budžeta izdvaja 60 miliona evra da bi građani plaćali cenu koja je daleko od tržišne, dok se za prevoz izdvaja više od sto miliona evra i to nisu sredstva kojima se pokrivaju gubici u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd, nego sredstva koja omogućavaju da karta bude najjeftinija u celoj centralnoj Evropi", rekao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

251 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: