Sutra sahrana kneza Pavla

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića biće izloženi u Sabornoj crkvi u Beogradu danas do 17 sati.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 05.10.2012.

07:07

Default images

Kolona večeras kreće prema Oplencu, a sahrana posmrtnih ostataka vladara Kraljevine Jugoslavije je sutra.

U prisustvu državnog vrha i crkvenih velikodosatojnika i uz poruku da je ispravljena velika nepravda učinjena prema porodici Karađorđević, sinoć je patrijarh srpski Irinej u Sabornoj crkvu služio liturgiju.

Liturgiji su prisustvovali ćerka kneza Pavla i kneginje Olge princeza Jelisaveta Karađorđević sa porodicom, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, kao i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom i crkveni velikodostojnici.

Patrijarh Irinej održao je pomen i rekao da je knez Pavle posebnu ulogu odigrao u istoriji kulture i da je bio svestan prilika u kojima se Jugoslavija nalazila, kao i da je preduzeo sve da se usaglasi odnos Jugoslavije sa velikim silama.

"Prvo je sticao i stekao obrazovanje u Beogradu, zatim na prestižnom Kembridžu, gde je studirao istoriju kulture, sa posebnim interesovanjem za istoriju slikarstva. Plod njegove ljubavi se ubrzo pokazala kada je 1929. osnovao poznati muzej", kaže patrijarh Irinej.

Predsednik Nikolić i premijer Dačić obećali su da će u zemlju vratiti i posmrtne ostatke ostalih članova porodice Karađorđević, a pre svega kralja Petra.

Nikolić je poručio da će Srbija dočekati dan kada će "skinuti hipoteku sa svojih leđa da se loše ponela prema ljudima koji su bili zaslužni u Srbiji", a Dačić da je povratak posmrtnih ostataka Karađorđevića iz Lozane čin opštenacionalnog pomirenje i ispunjenje duga prema Karađorđevićima i prema Srbiji - da sva njena deca počivaju u otadžbini.

Sahrana će, prema najavi vladinog Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, biti organizovana uz najveće državne počasti u subotu, 6. oktobra, u podne.

Knez Pavle Karađorđević, posle atentata na Aleksandra I Karađorđevića u Marseju, bio je namesnik do 27. marta 1941. godine, kada je zbog odluke o pristupanju kraljevine trojnom paktu i puča izbegao iz zemlje.

Četiri godine kasnije komunistička vlast ga je proglasila za izdajnika, oduzeta su mu sva građanska prava i imovina, a rehabilitovan je 15. decembra 2011. godine. Knez Pavle je rođen u Petrogradu 1893. godine, a umro je u Parizu septembra 1976.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: