Agencija: Provera računa političara

Agencija za borbu protiv korupcije traži proveru bankovnih računa funkcionera, pišu "Novosti". Zorana Marković: Ako nam uskrate podatke, podnosićemo prijave.

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

21:48

Default images

Naime, kako je za ”Novosti” potvrđeno u bankarskom sektoru, banke su se našle "u nebranom grožđu" jer Agencija, da bi proverila da li su funkcioneri u imovinskim kartama koje joj dostavljaju prijavili pravi priliv prihoda i ušteđevinu, traži proveru njihovih bankarskih računa.

Bankari, pak, tvrde da, po Zakonu o bankama, te podatke mogu da daju samo uz nalog suda, i to u svrhe istražnog postupka. U svim drugim situacijama kršili bi zakon i princip ”bankarske tajne”, pa čak i poverljivost podataka o ličnosti. Zato su međusobni razgovori bankara, kako saznaje list, poslednjih dana intenzivirani i sledeće nedelje će pokušati da izađu sa jedinstvenim stavom, odnosno da nađu modus kako da pomognu Agenciji a da ne prekrše zakon.

U Agenciji su iznenađeni ovim stavom jer, kako kažu, nesmetana saradnja sa bankama traje od 1. januara 2010. i do sada su im sve banke davale uvid u račune funkcionera.

"Skoro tri godine je to bio deo nesmetane procedure po kojoj je Agencija radila i niko nije postavljao pitanje da li imamo pravo na uvid u račune. Naravno da ga imamo po Zakonu o Agenciji", kaže Zorana Marković, direktorka Agencije.

Ona kaže da će, ako sve banke odluče da je odjednom ”protivzakonito” da Agenciji daju uvid u račune, i ako se ispostavi da je ”bankarska tajna jača od regulatornog tela”, oni zatražiti tumačenje zakona od Skupštine:

"To bi bila blokada rada jednog državnog organa. Ne znam kako bih to drugačije shvatila nego kao pritisak na naš rad, a možda čak i kao hajku", istakla je Markovićeva.

Ako ne bude mogla direktno da dobije podatke sa računa funkcionera, Agencija će se svaki put kada kontroliše neku od 1.300 imovinskih karata obraćati tužilaštvu i policiji. Podnosiće krivične prijave protiv svih funkcionera da bi nadležni organi mogli da provere njihove prihode i povlačiće prijavu ako se pokaže da je stanje na računima u skladu sa prijavljenim.

"Onda će nam hiljadu funkcionera biti pod krivičnim prijavama, i tada stvarno nećemo moći da se zovemo demokratskom državom", kaže Markovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: