"Nisu prekoračena ovlašćenja"

Komunalna policija Beograda demantovala je da su njeni pripadnici, koji su juče pokušali da stave jednom sugrađaninu lisice na ruke, prekoračili ovlašćenja.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.10.2012.

18:36

Default images

Na Jutjubu se juče pojavio snimak na kome se vidi kako dva komunalna policajca čoveku drže ruke iza leđa i pokušavaju na silu da mu stave lisice.

Kako se navodi u saopštenju, ovo nije prvi put da se u javnosti pojavljuju snimci na kojima se ne vidi šta prethodi zakonitom postupanju Komunalne policije.

"Juče, oko 17 sati, u Ulici Smederevski put b.b. kod skretanja za Kaluđericu, komunalni policajci su u autobusu na liniji broj 306, zatekli lice koje nije imalo voznu kartu. S obzirom na to da je putnik zatečen u prekršaju, zamoljen je da napusti vozilo, a kako je to odbio, uz verbalne pretnje, psovke i fizički nasrtaj na kontrolora, a potom i na našu patrolu, prema njemu su primenjena zakonom propisana ovlašćenja", saopšteno je.

Kako se dodaje, putnik koji se vidi na snimku doveden je u policijsku stanicu na Zvezdari radi utvrđivanja identiteta i preduzimanja drugih mera iz nadležnosti policije.

"Pripadnici komunalne policije nijednog trenutka nisu prekoračili ovlašćenja. Napominjemo još jednom, da sugrađani koji imaju kartu u vozilima Gradskog prevoza niti su imali, niti će imati neprijatnosti sa kontrolorima niti sa Komunalnom policijom", saopštila je Komunalna policija.

Janković: Udaljiti "sporne" komunalce

Zaštitnik građana uputio je preporuku Komunalnoj policiji Gradske uprave grada Beograda da komunalnog policajca koji je u vozilu javnog prevoza nezakonito i nepravilno postupio prema građaninu zatečenom bez vozne karte bez odlaganja udalji sa radnog mesta do donošenja konacne odluke o njegovoj odgovornosti.

Kako je navedeno na sajtu ombudsmana, Zaštitnik je utvrdio da je komunalni policajac 18. septembra u vozilu javnog prevoza na liniji 95, nezakonito i nepravilno postupio prema građaninu zatečenom bez vozne karte koji je odbio da po njegovom nalogu napusti vozilo, jer je prema njemu primenio sredstvo prinude i to fizičku snagu udarivši ga nekoliko puta pesnicom u stomak.

Imajući u vidu da je komunalni policajac u konkretnom slučaju primenio akte nasilja i mučenja prema građaninu na javnom mestu - javnom gradskom prevozu, Zaštitnik građana je u preporuci upućenoj Komunalnoj policiji, zauzeo stav da komunalni policajac bez odlaganja bude udaljen sa radnog mesta do donošenja konačne odluke o njegovoj odgovornosti, jer bi njegovo ostajanje na poslu moglo da uznemiri javnost i da naruši ugled organa uprave u kome radi.

U preporuci je navedeno da Komunalna policija Gradske uprave grada Beograda obavesti ombudsmana o postupanju po preporuci u roku od 60 dana od dana njenog dostavljanja.

"Građani su obavezni da postupaju u skladu sa zakonom, a u slučaju njihovog nezakonitog postupanja to ne ovlašćuje službena lica da prema takvom građaninu postupaju nezakonito", navedeno je u preporuci.

Kako je istaknuto, putnik koji ne plaća kartu u gradskom prevozu nema pravo da se istim vozi, ali bez obzira na to što nije imao kartu, nadležni organi su dužni da prema njemu postupaju u skladu za zakonom propisanim ovlašćenjima.

U konkretnom slučaju "komunalni policajac nije bio ovlašćen da primeni fizičku snagu i zada više udaraca pesnicom u stomak putniku u vozili imajući u vidu Zakon o komunalnoj policiji."

Kako je navedeno, građanin je pružio isključivo pasivan otpor tako što nije hteo da po nalogu službenog lica napusti vozilo i držao se čvrsto za šipku autobusa, ali prema službenom licu nije preduzeo napad".

U preporuci je navedeno "komunalni policajci, s obzirom na to da je građanin pružao samo pasivan otpor, bili su dužni da zatraže pomoć policije radi savlađivanja tog otpora".

Zaštitnik je u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Komunlane policije dao preporuku postupajući po sopstvenoj inicijativi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: