"Država prava mora da štiti"

Država mora da štiti prava zagarantovana Ustavom, pa makar većina bila protiv nečega, smatraju sagovornici emisije "Hoću da znam".

Izvor: B92

Četvrtak, 04.10.2012.

09:40

Default images

Jelena Bogavac, dramaturškinja, i Lazar Stojanović, reditelj, kažu da je sinoćna izložba "Eće homo", koja je održana u okviru Nedelje ponosa, prestala da bude kulturno-likovni događaj onog momenta kada je kontaminirana građansko-političkim sadržajem.

Prema rečima Jelene Bogavac, sinoć je u Beogradu bilo vanredno stanje zbog pomenute izložbe jer "ovo više nije država, već je neka vrsta proširene porodice, i onda kad imaš dva deteta koji hoće da se biju u gradu, dođe tata i kaže 'e sad neće niko u grad’, i to je kod nas vrhunac demokratije".

"To je samo ustoličenje ‘vladavine prava u Srbiji’", dodala je ona.

Reditelj Lazar Stojanović pak ističe da je sve to što se dogodilo sinoć nešto što se ne dešava prvi put i da je Srbija jedno od mnogih mesta u svetu gde se umetnost sagledana iz drugog ugla, osporava.
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima, izložba “Eće homo” prestala je da bude samo likovno – kulturni događaj onog momenta kada se omasovila, odnosno kada je jedan kulturni događaj kontaminiran građansko- političkim stvarima. Slično se, kako kaže, dogodilo i sa filmom o proproku Muhamedu koji je izazvao proteste širom arapskog sveta tek onda kada je postao masovan, tj. kada je postavljen na Jutjub.

Jelena Bogavac dodaje da je i mesto gde se izložba održala sada satanizirano, jer je sve prebačeno na nivo koji Centar za kulturnu dekontaminaciju ničim nije zaslužio.

Stojanović, međutim, ističe da ona prava koja su zagarantovana najvišim pravnim aktom, Ustavom, moraju biti zaštićena, pa makar i svi osim jednog bili protiv nečega, to mora biti zaštićena vrednost.

Problem s pomentuom izložbom i otkazivanjem Parade ponosa je što su se crkva i država "dogovorile", a prema rečima Stojanovića, ne smeju stav crkve i države da budu u koincidenciji pa da sugerišu dogovor. Crkva treba da reaguje, i to je u redu, kao što reaguju i svi drugi, ali ovde se dešava sve veće uvlačenje crkve u državu.

Jelena Bogavac još smatra i da celokupna "fama" oko izložbe izgleda kao spin u trenutku kada se nalazimo u jezivoj socijalnoj situaciji i na ivici preživljavanja, kako bismo se bavili seksualnim povređenostima koje uvek izazivaju reakcije, a ne PDV-om od 20 odsto.

Podsetimo, sinoć je u Beogradu održana izložba "Eće homo" u okviru koje je izložena slika na kojoj je Isus prikazan kao tranvestit. To je izazvalo reakcije Dveri, ali i brojnih građana koji su se okupili oko Centra za kulturnu dekontaminaciju kako bi izrazili svoj protest. Zbog svega je intervenisala i policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: