Održana izložba, jedan priveden

Policija privela jednu osobu dok je u Centru za kulturnu dekontaminaciju nekoliko sati trajala kontroverzna izložba švedske umetnice Elizabet Olson Valin.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2012.

18:02

Default images

U MUP-u nisu precizirali ko je priveden.

Prethodno su pokret "Naši" i "Obraz" saopštili da je policija privela sedam njihovih pripadnika jer su bili u obeležjima pokreta i oduzela im letake koji su pozivali na otkazivanje izložbe.

Od predsednika Srbije Tomislava Nikolića su, kako je navedeno, zatražili da ispita "kako je moguće da policija štiti one koje krše Ustav, a hapsi nedužne građane koji staju u njegovu odbranu". Izložbu je otvorila direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

Kvart oko Birčaninove ulice bio je dva sata uoči otvaranja izložbe blokiran za saobraćaj tako što su stotine policajaca u opremi za razbijanje demonstracija čeličnim ogradama pregradili trotoare i kolovoze i propuštali samo žitelje okolnih zgrada i osobe sa pozivnicama i novinarskim akreditacijama.

Član organizacionog odbora "Parade ponosa" Boban Stojanović je obraćajući se gostima na otvaranju izložbe preneo pozdrave autorke, a zatim pročitao otvoreno pismo premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, na koje ga je, kako je rekao, inspirisalo jutrošnje obraćanje patrijarha Irineja javnosti.

Stojanović je, između ostalog, pozvao Dačića da spreči patrijarha Irineja "da krši ljudska prava i propagira homofobiju".
Borka Paviæeviæ, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju otvorila izložbu (Foto: Tanjug)
Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević je, osvrćući se na polemiku o sadržaju izložbe, podsetila da je rasprava o blasfemiji i načinu prikazvanja Isusa Hrista stara koliko i istorija umetnosti, i da je problem, kako je objasnila, ne u samim umetničkim delima već u načinu na koji se posmatrači učitavaju u njihov kontekst.

Prema njenim rečima, oni koji u ovoj izložbi vide problem zapravo jesu "fariseji koji su prodali Hrista".

"Užasno je neodgovorno da jednu izložbu treba da čuva ovoliko policajaca. Sramota me je što živim u sredini u kojoj jedan dogadjaj ove vrste mora da bude štićen na ovaj način", rekla je Pavićević.

Izložba fotografija švedske umetnice Elizabet Olson Valin, nazvana "Ecce homo", organizovana je u okviru "Nedelje ponosa", manifestacije kojom pripadnici LGBT populacije nastoje da skrenu pažnju na ugroženost njihovih prava.
Organizatori Parade Ponosa na otvaranju izložbe (Foto: Tanjug)
U blizini Centra okupila se manja grupa građana koji nose krstove i ikone i pevaju crkvene pesme.

Na izložbi je prikazano 12 fotografija moderne verzije priča iz Novog zaveta na kojima je Isus Hrist u ženskoj odeći i u društvu sa HIV pozitivnim osobama, transeksualcima i gej muškarcima.

Na fotografijama su predstavljene scene Krštenja, Raspeća, Tajne večere i golgote Isusa Hrista.

Na fotografiji Tajne večere, umesto apostola sede mladići obučeni u tange i korsete, u lakovanim čizmama, s jakom šminkom i perjem, dok je Isus u ženskoj odeći i cipelama na štiklu.
(Foto: Tanjug)
Scenu Krštenja autorka je postavila u bazen, umesto u reku Jordan, a Isus Hrist predstavljen je nag dok iza njega stoji mladić koji bi trebalo da predstavlja Jovana Krstitelja.

Tim radovima autorka je želela da podseti ljude da je Isus pomagao odbačenima od društva, inspirisana konstatacijom vernika, kada je njen prijatelj preminuo od side, da je ta bolest božja kazna za njegovu homoseksualnost.

Kontroverzne fotografije švedske autorke prvi put izložene su u Stokholmu 1998. godine i do sada su prikazane u Skandinaviji i većem delu zapadne Evrope.

Fotografije sa otvaranja sporne izložbe možete pogledati ovde.
Vladan Glišiæ iz pokreta Dveri i njihove pristalice ispred kordona (Foto: Tanjug)
Grupa od oko dvadesetak gradjana nalazi se na uglu Birčaninove i Deligradske ulice, a unjihovoj blizini okupila se još jedna manja grupa uglavnom mladjih gradjana, odvojena policijom, koja nedozvoljava da se priključe prvoj grupi.

Osim pokreta "Dveri", koji je najavio da će u blizini prostora gde se izložba održava postaviti štandove kako bi ukazao na uvredljivost i provokativnost izloženih fotografija, protivljenje tom događaju danas je izrazila i Srpska pravoslavna crkva, a patrijarh Irinej je rekao da je to "dubokovređajuća izložba" koju propagiraju homoseksualci, organizatori gej-parade.
Protivnici izložbe ispred kordona (Foto: Tanjug)
Pokret Dveri ocenio je da je izložba "Ecco homo" u okviru Nedelje ponosa uvreda za sve građane Srbije i hrišćane i najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) dogodio se zločin izazivanja verske, nacionalne i rasne mržanje i netrpljivosti za šta je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, rekao je predstavnik pokreta Dveri Vladan Glišić novinarima na uglu Birčaninove i ulice Svetozara Markovića.
Molitva vernika, protivnika sporne izložbe (Foto: Tanjug)
Uz Glišića je i predstavnik Dveri Boško Obradović i oni su izjave dali ispred ograde i policijskog kordona. Oni su najavili da će krivčne prijave podneti i protiv direktorke CZKD-a Borke Pavićević.

"Obećavamo da ćemo se postarati da krivične prijave budu procesuirane i da oni završe u zatvoru. Ako procenimo da ima dovoljno elemenata, sudićemo i Dačića. I on će završiti iza rešetaka kada sidje sa vlasti", rekao je Glišić.

Obradović je ocenio da je izložba zločin protiv hrišćanskog Beograda.

"Država je konačno shvatila da je potrebno zabraniti antihrišćansku paradu, ali mi tražimo da gej parada trajno i zauvek bude zabranjena u Srbiji i osudjujemo i to što nije zabranjena izložba u CZKD-u", rekao je Obradović.
Vernik sa krstom ispred policije u centru Beograda (Foto: Tanjug)
On je kazao da je država ponizila i uvredila sve gradjene i verujuće ljude omogućavanjem održavanja antihrišćanske izložbe.

"Vlast izdaju nacionalnih i privrednih interesa maskira paradom. Nedopustivo je da političari na vlasti budu na čelu gej lobija", rekao je Obradović i dodao da je Evropski parlament 1999. godine zabranio ovu izložbu.

Predstavnicu Dveri su nekolicini okupljenih gradjana delili propagandni materijal tog pokreta.

Pogledajte fotografije sa ulica Beograda

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

258 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: