Pajtić-Dinkić: Dogovor o Vojvodini

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić i ministar finansija Mlađan Dinkić dogovorili se u Novom Sadu kako da se prevaziđe problem finansiranja Vojvodine.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.10.2012.

00:10

Default images

Oni su istakli da je donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine nužan preduslov za njeno stabilno finansiranje.

"Postigli smo visok stepen saglasnosti o tome kako rešavati problem nesuglasica oko udela koji Vojvodini po Ustavu pripada iz republičkog budžeta", rekao je Pajtić novinarima posle više od dva sata razgovora u zgradi pokrajinske vlade.

Pajtić je nakon sastanka sa Dinkićem u Vladi Vojvodine rekao novinarima da bi Zakon o finansiranju Vojvodine definisao izvorne prihode pokrajine i na taj način predupredio probleme koji su trenutno nastali.

"Problem je hroničan i zakon je nužan preduslov za stalno i stabilno finansiranje Vojvodine", rekao je Pajtić i dodao da pokrajina nije pogrešila što je pokrenula postupak pred Ustavnim sudom Srbije.

On je precizirao da sa ministrom Dinkićem nije do kraja razrešio sporno pitanje finansiranja Vojvodine koje precizira Ustav Srbije.

Dinkić je u Novom Sadu rekao da će osnovica za obračun transfera namenjena Vojvodini u budžetu za 2013. biti veća za 9,5 odsto u odnosu na ovogodišnji budžet. Ministar finansija je precizirao da će Vojvodini pripasti veći udeo od prihoda od poreza na profit i nekih drugih poreskih prihoda. "Važno je napraviti Zakon o finansiranju Vojvodine kako bi pokrajina dobila sopstvene izvore prihoda i prestala da zavisi od volje ministara finansija", rekao je Dinkić. Ocenio je da će sve dok ne bude usvojen zakon "biti neproduktivnih tenzija" i najavio mogućnost da zakon bude usvojen u prvoj polovini 2013. godine.

Ministar finansija Dinkić je ponovio da će budžet Vojvodine u narednoj godini iznositi sedam odsto rashoda budžeta Srbije. Pokrajina takav način obračuna osporava i smatra da pokrajinski budžet treba da bude sedam odsto celokupnog iznosa budžeta Srbije.

Dinkić i Pajtić su danas saopštili da će pokrajina i Republika Srbija zajedno učestvovati u izgradnji auto-puta Novi Sad-Ruma koji podrazumeva i izgradnju tunela kroz Frušku goru.

Ministar Dinkić je rekao da će Vlada Srbije za sredstva za izgradnju puta konkurisati kod kineske Eksim banke .Ocenio je da je za izgradnju
te deonice potrebno najmanje sto miliona evra i najavio da će zajednički tim dve vlade, pokrajinske i republičke, raditi na pripremi projektne dokumentacije. On je naglasio da će najmanje 40 odsto kompanija iz Srbije raditi na izgradnji tog putnog pravca.

Istakli su i da je bilo reči i o revitalizaciji kanala Dunav-Tisa-Dunav, što je ocenjeno kao važno i u sušnim i periodima poplava, kao i za unapreženje nivoa produktivnosti domaće poljoprivrede.

Prema Pajtićevim rečima, kada bi se revitalizovao kanalski sistem u Vojvodini, bilo bi moguće navodnjavati oko 500.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Dinkić je u Novom Sadu najavio da republičko ministarstvo za regionalni razvoj planira da izgradi i auto-put Zrenjanin-Novi Sad i ocenio da će to biti glavni kapitalni projekat u pokrajini u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: