Obama i Romni - oči u oči

Posle višemesečne kampanje, na koju je već utrošeno skoro pola milijarde dolara, noćas će u Denveru biti održan prvi predizborni tv duel Obame i Romnija.

Izvor: B92, Slobodan Pavloviæ

Sreda, 03.10.2012.

20:00

Default images

TV debata je zakazana za 21 čas po lokalnom vremenu odnosno 4 ujutru po centralno-evropskom.

Američki mediji su taj duel već nazvali "TV obračunom kod OK korala“, koji će – u direktnom satelitskom prenosu za ceo svet - imati tri epizode.

Na Univerzitetu u Denveru (Kolorado) tema će biti domaće i međunarodne ekonomske (ne)prilike, sa moderatorom Džimom Lererom, sa nacionalne PBS televizije, dok je sledeća debata – sa istom aktuelnom temom, ali sa direktnim pitanjima iz publike – biti održana 16. decembra, na Univerzitetu Hempsted (država Njujork).
Foto: Beta
Treće i poslednje predizborno suočavanje aktuelnog demokratskog predsednika i njegovog republikanskog izazivača – posvećeno međunarodnim odnosima i poziciji SAD u svetu - organizovaće se 22. oktobra, na Univerzitetu Boka Raton (Florida). Obamu i Romnija preslišavaće te večeri Bob Šifer, popularni voditelj sa nacionalne CBS televizije.

U finišu predizborne kampanje debatovaće i kandidati za potpredsednika – sadašnji Obamin zamenik Džo Bajden i Romnijev izabranik kongresmen Pol Rajan. Njihov TV duel zakazan je za 11. oktobar (na Denvil koledžu, Kentaki) i obuhvatiće aktuelne domaće i spoljnopilitičke teme.
Foto: Beta
Tradicija TV konfrontacije tadašnjih predsedničkih kandidata Džona Kenedija i Ričarda Niksona zaživela je u SAD 1952. godine, posle njihovog nezaboravnog TV duela (u crno-beloj tehnici), koji je izazvao enormno interesovanje širom sveta. Da bi ostao da se pominje i sve vreme posle toga, imajući u vidu šte se sa dvojicom protagonista sve izdogadjalo u pieriodu koji je usledio (Kenedijeva kubanska kriza i pogibija u Dalasu, kao i Niksonovo otvaranje prema Kini, pored ostalog).

Tradicija predsedničkih TV debata, u svakom slučaju, održala se svih ovoih godina (sa prekidom zbog hladnoratovske krize od 1964. do 1972. i potvrđivala sve to vreme sa svoje dve osnovne komponente – velikim uticajem na glas dotle neopredeljenih birača, kao i činjenicom da utisak o pobedniku tog TV prepucavanja često ne mora kasnije da bude u skladu sa liderskim kvalitetima kandidata koji je predhodno smatran pobednikom u TV nadmetanju za Belu kuću.

Što se toga tiče, poslednja anketa SiEnEna, pred noćašnju debatu u Denveru, izdvojila je Baraka Obamu kao velikog favorita tog duela –u rocentima sa 54:31. Mit Romni je, međutim, i na to imao dosta dobar odgovor: „Odlično! Mi se i onako spremamo da pobedimo na izborima, a ne u debati“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: