Italijan završio protest na kupoli

Italijan Marčelo De Finicio koji je više od 24 sata proveo na platformi kupole Bazilike Svetog Petra u Rimu, okončao je protest.

Izvor: Beta

Sreda, 03.10.2012.

08:24

Default images

On je protestovao protiv italijanskog premijera Marija Montija i Evropske unije.

Dvojica vatrogasaca pomogla su De Finiciju da siđe sa kupole i uveli ga u baziliku, prenosi AP. On se popeo na vrh kupole od 137 metara juče popodne, šokirajuće brojne turiste.

Čovek je potom vezao kabl za ogradu i tako ostao da visi uz platformu uzvikujući "U pomoć! Dosta Monti, dosta Evropo! Dosta multinacionalne kompanije!".

De Finicio je ostao na platformi sve dok su vatikanska policija i vatrogasci pokušavali da pronađu način da ga bezbedno spuste na zemlju.

Uprkos njegovom protestu, redovna audijencija kod pape Benedikta XVI danas je protekla po planu.
(Foto: Beta)
Italijanski mediji su preneli da je on ranije ove godine proveo tri noći na 70 metara visokoj metalnoj strukturi u rodnom Trstu, u sklopu sličnog protesta zbog ekonomskih reformi.

Vlada iz Rima je usvojila mere, u skladu sa EU, prema kojima će mogućnost zakupljivanja delova plaža postati stvar konkurencije, odnosno dozvola se neće prenositi s generacije na generaciju, kao što je do sada bio slučaj.

De Finicio je tražio da zvaničnici razgovaraju s vlasnicima barova na plažama pre stupanja novih mera na snagu, ukazujući da su oni sami uložili mnogo u delove obale koji su im dati na korišćenje, izgradivši restorane i ostale potrebne objekte, i da će biti na gubitku ako im dozvole budu oduzete.

Više od 4.000 kilometara italijanske obale, što je više od polovine, dato je na korišćenje koncesionarima, koji su na plažama izgradili barove i restorane, iznajmljuju suncobrane i ležaljke i pružaju druge slične usluge.

De Finicio, koji je, kako se navodi. izgubio svoj restoran u požaru i bori se da dobije zajam za njegovu ponovnu izgradnju, dobio je moralnu podršku od drugih koncesionara, koji su u zajedničkoj izjavi rekli da dele "njegovu nesigurnost po pitanju budućnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: