Ukinuta presuda Ivanu Bogdanovu

Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je Ivan Bogdanov osuđen na dve godine zatvora. Predmet vraćen na ponovno suđenje.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2012.

12:28

Default images

Bogdanovu, jednom od vođa navijača Crvene zvezde, pritvor je produžen do dalje odluke prvostepenog suda, kome je slučaj vraćen.

Bogdanov je u februaru osuđen na dve godine zatvora zbog napada na policiju i učestvovanje u masovnoj tuči pre košarkaškog meča Partizan - Zvezda 2006. Tada mu je produžen i pritvor u kom je bio nakon proterivanja iz Italije.

U obrazloženju donetog rešenja Apelacionog suda navodi se da je prvostepena presuda doneta "uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka budući da je izreka presude nerazumljiva, protivrečna sama sebi i datim razlozima, dok su u presudi izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a razlozi koji su dati su nejasni i međusobno protivrečni zbog čega se ukidanje prvostepene presude pokazuje nužnim".

"Bitna povreda postupka, između ostalog, se ogleda i u tome što iz izreke prvostepene presude proizlazi da je okrivljeni krivična dela izvršio sa još nekoliko navijača FK Crvena Zvezda iako to ne proizlazi iz daljeg opisa radnji izvršenja predmetnih krivičnih dela i iskaza svih saslušanih svedoka oštećenih kojima je sud poklonio veru", piše u obrazloženju.

Navodi se i da nije utvrđeno u kom momentu je okrivljeni zadobio teške povrede, pre nego što je vršio nasilje prema oštećenom A.A, ili je iste zadobio u nekom kasnijem trenutku, a što sve predstavlja odlučnu činjenicu od koje zavisi pitanje svesti, tj. uračunljivosti okrivljenog u trenutku preduzimanja radnji izvršenja predmetnih krivičnih dela u odnosu na oštećene. U saopštenju Apelacionog suda se dodaje da su nejasne i ocene nalaza i mišljenja sudskih veštaka.

"U prvostepenoj presudi prvo se navodi da su isti pročitani i da ih sud je imao u vidu prilikom donošenja odluke, ali da ih nije cenio, da bi nakon toga naveo da su isti, po oceni suda nejasni i da sadrže nedostatke koji se ni ispitivanjem veštaka na glavnom pretresu nisu mogli otkloniti, te ostaje nejasno kako sud, ukoliko nalaz i mišljenje navedene komisije veštaka nije cenio, zaključuje da isti sadrži nedostatke", piše u saopštenju.

Odbrana Ivana Bogdanova zadovoljna je današnjom odlukom Apelacionog suda. . Advokat veruje da u ponovljenom postupku nema osnova za donošenje bilo koje druge presude, osim oslobadjajuće.

Bogdanovu se sudi zbog napada na policiju i učestvovanja u nasilju 13. juna 2006. na košarkaškoj utakmici sa Partizanom.

Bogdanov je 9. februara ove godine za krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti osudjen na godinu i tri meseca zatvora, a za krivično delo nasilničko ponašanje na godinu dana zatvora, pa mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu od dve godine zatvora.

Bogdanovu je u pritvoru od 24. maja 2011. godine.

On je u pritvor u Beogradu deportovan iz Italije, Bogdanov je proteran iz Italije u maju prošle godine pošto mu je određena kazna od tri godine i tri meseca zatvora zbog izazivanja nereda u Đenovi na utakmici Srbija - Italija u oktobru 2010. godine zamenjena zabranom ulaska u zemlje EU u narednih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: