DS: Za Tadića 60, Đilasa 48 odbora

U DS svakodnevno stižu kandidature za novo rukovodstvo stranke, Borisa Tadića za sada podržava 60, Dragana Đilasa 48 odbora. Ukupno 160 odbora imenuje delegate.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.10.2012.

16:03

Default images

Konačna lista kandidata za predsednike i potpredsednike stranke, međutim, znaće se tek 15 dana uoči Izborne skupštine zakazane za 10. novembar, kada ističe rok za podnošenje kandidatura.

Za sada je izvesno da će u trci učestvovati Tadić koji je još na Glavnom odboru stranke početkom septembra to najavio, dok se objavljivanje Đilasove kandidature, prema saznanjima Tanjuga, očekuje danas tokom dana ili najkasnije sutra.

Tadića su, kako saznaje Tanjug, do sada podržali odbori u Sremskoj Mitrovici, Prokuplju, Žitoradji, Kuršumliji, Blacu, Bojniku, Surdulici, Kruševcu, Ćićevcu, Vrnjačkoj Banji, Brusu, Velikoj Plani, Požarevcu, Velikom Gradištu, Petrovcu, Loznici, Šapcu, Lebanu, Dimitrovgradu, Bogatiću, Smederevskoj Palanci, Vranjskoj banji, Rači, Boru, Žagubici, Lučanima, Kladovu, Vlasotincu, Valjevu, Gornjem Milanovcu...

Aktuelnog predsednika DS kandidovali su i odbori u Beloj Palanci, Kosjeriću, Jagodini, Svilajncu, Rekovcu, Arandjelovcu, Žabarima, Prijepolju, Novoj Varoši, Vladimircima, Aleksandrovcu, Ivanjici, Bajinoj Bašti, Kostolcu, Golupcu, Bosilegradu, Crnoj Travi.

Takođe, za njega su i kosovski odbori u Lešku, Leposaviću, Obiliću, Lipljanu, Gračanici, Gnjilanu, Istoku, Peći i Klini.

Predstavnici opštinskih odbora Demokratske stranke u Zaječaru, Kosovskoj Kamenici i Kosovskoj Mitrovici demantovali su večeras da su ti odbori podržali Borisa Tadića kao kandidata za novog predsednika demokrata, ističući da su podršku dali Draganu Đilasu.

U zajedničkom saopštenju vršilac dužnosti predsednika Gradskog odbora DS Zaječar Zoran Mančić, predsednik Opštinskog odbora te stranke u Kosovskoj Kamenici Bojan Maksimović i poverenik Opštinskog odbora DS u Kosovskoj Mitrovici Miloš Subotić navode da nije tačna informacija koja se pojavila u medijima da su ti odbori podržali Tadića.

"Netačna je informacija koja se pojavila, a u kojoj se kaže da su naši odbori podržali kandidaturu akutelnog predsednika. Podršku smo dali Draganu Đilasu i ideji o funkconisanju DS koju je on izneo u Kragujevcu", kaže se u zajedničkom saopštenju ta tri odbora.

Đilasa su do sada, kako je ranije rekao član Glavnog odbora i potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić, podržala 44 od ukupno 45 vojvođanskih odbora, a dobio je i podršku Demokratske omladine koju predvodi šef njegovog Izbornog štaba Balša Božović.

Promene tih podataka trebalo bi očekivati od ponedeljka kada će početi izjašnjavanje beogradskih odbora i ostalih odbora iz centralne Srbije.
Na kraju procesa, prema očekivanjima, razlika u broju kandidatura između dva konkurenta mogla bi da bude veoma tesna.

U ovom trenutku, kako saznaje Tanjug, nijedan odbor nije podržao preostalu dvojicu kandidata koji su najavili ulazak u trku za predsednika - bivšeg premijera Zorana Živkovića i predsedsednika opštine Vračar Branimira Kuzmanovića.

Inače, prema propisima DS-a, predsednika može da predloži najmanje 15 opštinskih odbora, poslanički klub, sto delegata Skupštine ili 30 članova GO - što bi moglo da bude najjednostavniji i najlakši način da Živković i Kuzmanović uđu u trku.

Član Organizacionog obora za Izbornu skupštinu DS Marko Đurišić rekao je da podrške opštinskih i gradskih odbora svakodnevno stižu u stranku.

"Sednice odbora se održavaju svakodnevno, oni se izjašnjavaju i šalju svoje odluke u centralu DS. Rok za predlaganje kandidata je do 15 dana pre održavanja Skupštine, pa neće ni konačna lista kandidata za sve funkcije biti gotova pre toga", kazao je Đurišić.

U međuveremenu, demokrate vode unutrašnju borbu, koja je dovela i do iniciranja disiplinskog postupka protiv šefa Đilasovog Izbornog štaba Balše Božovića.

Božović danas nije želeo da komentariše tu vest, ali je Đurišić potvrdio Tanjugu da je inicirao taj postupak kako bi se, objasnio je, "kampanja vodila u skladu sa pravilima koja su doneta od strane Organizacionog odobra i sačuvao ugled DS".

"To su bili moji razlozi da pokrenem inicijativu za sprovođenje disciplinskog postupka i to je sve što mogu da kažem", naveo je Đurišić.

On je, prema pisanju medija, od Opštinskog odbora Stari grad zatražio "disciplinovanje" Božovića zbog toga što je u medijima pokušao da opovrgne njegove reči, odnosno na sebe preuzeo tumačenje rada i odluka organa stranke (Organizacionog odbora), piše "Danas".

Prema proceduri, ukoliko taj, matični odbor Božovića, odbaci predlog, postoji mogućnost da predsednik stranke direktno pokrene disciplinski postupak.

Tadić je jedno od takvih svojih statutarnih prava već iskoristio, kada je van snage stavio odluku Beogradskog odbora DS da juče u isto vreme svi opštinski odbori DS u Beogradu odlučuju o kandidatima za predsednika na predstojećim stranačkim izborima.

On je to učinio, jer smatra da kandidati nisu imali vremena da predstave svoje programe i da bi to ugrozilo legitimnost izbora.

Tadić je sednice svih opštinskih odbora u Beogradu zakazao počev od sledećeg ponedeljka, kako bi svi kandidati imali mogućnost da se predstave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: