"Nećemo sedeti skrštenih ruku"

Goran Miletić kaže da organizatori Prajda "neće sedeti skrštenih ruku" ako on bude ponovo zabranjen. Dragan Marković Palma traži od Vlade da zabrani paradu.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 02.10.2012.

11:57

Default images

Pokret Dveri zapretio je "nenasilnim protestima" ako vlasti ne zabrane izložbu o odnosu hrišćana i pripadnika gej populacije.

Nekoliko nevladinih organizacija zatražilo je u međuvremenu od Vlade Srbije i vlada članica EU da podrže sve akcije koje osiguravaju poštovanje prava na slobodu okupljanja u Srbiji.

"Mi ćemo preduzeti definitivno neke korake (ako bude zabranjena Parada). Svakako nećemo sedeti skrštenih ruku", rekao je Miletić, koji je jedan od organizatora Prajda.

On je podsetio i da su organizatori Parade ponosa poštovali ranijih godina odluke vlasti o zabrani te manifestacije. Na pitanje koje korake će preduzeti u slučaju zabrane, on je rekao da organizatori u ovom trenutku to ne mogu da saopšte, ali da će svakako nešto uraditi.

"Mi smo u proteklom periodu vrlo jasno dokazali da smo lojalni građani ove države za razliku od nekih drugih grupa koje ne poštuju zakon i Ustav", rekao je Miletić.

On je rekao da za sada nema odluke o zabrani parade i da su pokušali da dobiju potvrdu takve informacije koja se juče pojavila u medijima.

"Pretpostavljam da će u toku dana biti jasnija situacija i ako Parada bude zabranjena, to će biti još jedna otvorena koalicija huligana i predstavnika vlasti, budući da je upadljivo da su juče predstavnici vlasti imali isti argument koji huligani koriste", kazao je Miletić.

Podsetimo, vlasti u Beogradu još nisu odlučile hoće li ove godine biti Parade ponosa. Predsednik vlade Ivica Dačić ponovio je juče da će Prajd biti zabranjen ako se proceni da postoje bezbednosni rizici.

Palma i Dveri traže zabranu

Foto: Arhiva
Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma zatražio je od Vlade Srbije da zabrani održavanje Parade ponosa u Beogradu i tu manifestaciju još jednom nazvao "paradom srama" koja predstavlja udar na porodicu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

On je na konferenciji za novinare rekao da je razgovarao s predsednikom vlade i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i da ga je "kao čoveka zamolio da ne dozvoli održavanje šetnje".

Marković je dodao da mu je Dačić rekao da će konačnu odluku o tome doneti Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu bezbednosne procene, ali je izrazio nadu da su "99,9 odsto izgledi da će šetnja biti zabranjena".

Pokret Dveri zatražio je potom od Vlade Srbije da zabrani za sutra planiranu izložbu o odnosu hrišćana i pripadnika gej populacije u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu i najavio da će u suprotnom održati "nenasilne" proteste zbog "vređanja verskih osećanja".

"Nadamo se da će državni organi smoći hrabrosti da zabrane skandaloznu izložbu 'Eče Homo' na kojoj je Isus Hrist prikazan kao transvestit, a najveći verski praznici su izvitopereni", rekao je šef informativne službe Pokreta Dveri Branimir Nešić na konferenciji za novinare.

Nešić je rekao da će ispred mesta održavanja izložbe, čije je otvaranje zakazano za 18 sati, aktivisti tog pokreta od 17 časova postaviti štandove i deliti letke protiv njenog održavanja.

Upitan da li se plaši izbijanja sukoba jer su protest najavili i pokreti 1389 i Naši, rekao je da će Dveri koristiti "gandijevske načine borbe" kako bi sprečili da izložba bude održana.

Nešić je rekao da Dveri "nisu iznad države", ali da žele da ukažu da se najavljenom Paradom ponosa, zakazanom za 6. oktobar, i spornom izložbom u Beogradu vređaju verska osećanja hrišćana.

Dveri su za subotu, 6. oktobar, najavili protest ispred Vlade Srbije u Beogradu, navodeći da predstavnici vlasti nisu našli vremena da saslušaju njihove stavove o gej paradi za koju tvrde da propagira ideologiju homoseksualizma.

NVO: Osigurati slobodu okupljanja LGBT aktivista

Foto: Tanjug, Arhiva
Nevladine organizacije zatražile su od Vlade Srbije i vlada članica EU da podrže sve akcije koje osiguravaju poštovanje prava na slobodu okupljanja u Srbiji.

U otvorenom pismu te organizacije okupljene u Kući ljudskih prava istakle su da Vlada Srbije mora da osigura poštovanje prava na slobodu okupljanja i izražavanja za aktiviste lezbijke, homoseksualce, biseksualke i transseksualce (LGBT) i da uloži sve napore da se beogradska Parada ponosa 2012. godine održi bez nasilja.

Od vlade je zatraženo da radi na prevenciji nasilja protiv LGBT grupa, da se bori protiv nekažnjivosti onih koji vrše nasilje nad građanima Srbije koji koriste Ustavom zagarantovano pravo na slobodu okupljanja, da šalje jasne poruke javnosti o važnosti poštovanja ljudskih prava svih građana Srbije, a naročito prava diskriminisanih i marginalizovanih grupa.

Od vlade je zatraženo i da sprovodi aktivnosti za zaštitu prava LGBT osoba uz usvajanje Strategije protiv diskriminacije kroz saradnju sa svim relevantnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i promociju prava LGBT populacije.

Negativno iskustvo s prošlogodišnjom zabranom Parade ponosa u poslednjem trenutku pokazalo je da prethodna Vlada Srbije nije poštovala domaće zakone i međunarodne standarde vezane za slobodu okupljanja, ocenjeno je u pismu.

Ističe se da bi ponovna zabrana Parade bila dokaz da ni nova vlada ne namerava da ljudska prava posmatra kao temeljnu vrednost društva, a zaštitu marginalizovanih grupa kao jedan od svojih prioriteta.

Kuću ljudskih prava čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Odbor: Svi imaju pravo na okupljanje

I članovi skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova jedinstveno su danas zaključili da svi građani imaju pravo na Ustavom i zakonom garantovanu zaštitu ljudskih i manjinskih prava i sloboda, kao i pravo da okupljanjem i protestovanjem ukazuju i skreću pažnju na svoje probleme.

Taj odbor je apelovao, povodom održavanja "Parade ponosa", na sve nadležne državne organe i institucije da preduzmu mere u okviru svojih nadležnosti kako bi se obezbedila zaštita života i bezbednost svih učesnika.

Odbor je, takođe, apelovao na sve građane da navedene aktivnosti proteknu u duhu tolerancije i uzdržavanja od nasilja, saopšteno je iz republičkog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: