Otvoren azil za napuštene životinje

U Jagodini je otvoreno prihvatilište za napuštene životinje. Prihvatilište, koje se prostire na 200 hektara, može da primi 200 životinja.

Izvor: B92

Subota, 29.09.2012.

14:07

Default images

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma i predsednica Udruženja za zaštitu životinja "Argos" Inda Marjanović otvorili su prihvatilište, koje je izgrađeno po evropskim standardima i propisima i ispunjava najsavremenije ekološke i veterinarske zahteve.

Marković je istakao da su azili za napuštene životinje "problem u svim gradovima Srbije imajući u vidu bezbednost građana, posebno dece".

On je napomenuo da Jagodina otvaranjem ovog azila rešava višegodišnji problem napuštenih pasa, koji su najčešće ispred škola.

Prihvatilšte je izgradilo Javno komunalno preduzeće "Standard, koje će njime i upavljati, a vrednost investicije, bez kilometra i po asfaltiranog puta, je 12.000.000 dinara, napomenuo je Marković.

Prema njegovim rečima, azil ima podno grejanje, klima-uređaje, park, a pružaće usluge i drugim gradovima u Pomoravlju.

Marković je podsetio i da su strani ambasadori uvek pitali da li grad ima azil za napuštene životinje, poručujući da je Jagodina sada rešila sve probleme koji su bili prepreka za ulazak u EU.

"Kada bi se pojedinačno odlučivalo u Evropi koji to grad može ući u EU, onda je to Jagodina sigurno", zaključio je Marković.

Inda Marjanović je istakla da "smeštajni kapaciteti za napuštene životinje zadovoljavaju sve neophodne standarde".

Direktor JKP "Standard" Dragan Lukić je dodao da u prihvatilištu postoji i veterinarska ambulanta u kojoj će se, pored osnovnih pregleda, obavljati manji hirurški zahvati i čipovanje.

U sklopu prihvatilišta su i zelene površine koje čine japanski vrt sa mini jezerom i fontanom, po kome šetaju paunovi, a u jezercetu plove ribe i guske. U prihvatlištu je i telefon na koji će građani prijavljivati pse lutalice, dodao je on.

Načelnik centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji dr Goran Radovanović izjavio je Tanjugu da je na području Pomoravskpog okruga do 1. septembra zavodu prijavljeno 400 ugriza pasa lutalica, oko stotinu više nego lane u istom periodu, a najviše sa područja Jagodine.

Od ugrizenih osoba 16 se moralo štititi vakcinom i serumom protiv besnila, a za ostale ozleđene je dat nalog za veterinarski nadzor nad životinjama.

Radovanović je istakao da na području Pomoravlja, Resave i Levča nije zabeležen nijedan slučaj besnila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: