Jeremić: Ka međunarodnom miru

Vuk Jeremić predstavio je Smernice UN za efikasno posredovanje, kao "početnu tačku" u ispitivanju načina da se dođe do rešenja zasnovanog na opštoj saglasnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

21:50

Default images

Zahvalivši grupi "Prijatelji mirovnog posredovanja", na čelu sa predsedavajućim zemljama Finskom i Turskom, na posvećenosti tom važnom pitanju, Jeremić je izrazio ubeđenje da će Smernice "pomoći u unapređenju napora u cilju učvršćivanja međunarodnog mira i bezbednosti".

"Posredovanje je više veština nego nauka. Kada neko preuzme odgovornost za posredovanje u nekom sporu, mora da bude ne samo pravedan i ubedljiv, već mora i da istinski veruje da je mir moguć, možda i više nego sukobljene strane", rekao je Jeremić.

On je kazao da to iziskuje istančano procenjivanje ne samo političkih različitosti, već i kulturnih, kao i sposobnost razvijanja ličnih odnosa i poverenja sa brojnim akterima na različitim nivoima.

"Možda je to najvažnija karakteristika: raditi na strpljiv i pošten način kako bi se formulisalo rešenje prihvatljivo za sve", ocenio je Jeremić.

Izrazivši uverenje da je ovo izuzetno pogodan trenutak za predstavljanje Smernica UN za efikasno posredovanje, s obzirom na aktuelne geopolitičke okolnosti koje su bez presedana, Jeremić je upozorio da međunarodni sistem postaje i nestabilniji i nepredvidljiviji.

Jeremić je podsetio da sve oskudniji resursi, niz razornih ekonomskih kriza i sve jači efekti klimatskih promena, što su samo neki od problema sa kojima se suočavamo, smanjuju sposobnost vlada u svetu da poboljšaju živote i bezbednost za sve građane, pothranjujući dodatno osećanje nesigurnosti.

"Pod takvim okolnostima, sve je veća opasnost od izbijanja novih sukoba, kao i izazov sprečavanja sukoba koji su na pomolu i poteškoće rešavanja postojećih", istakao je predsednik Generalne skupštine UN.

"Po mom mišljenju, sastavni deo odgovora na takve globalne okolnosti jeste takva vrsta posredovanja koja unapređuje ciljeve i principe Ujedinjenih nacija", poručio je on.

Izrazivši uverenje da Generalna skupština UN treba da odigra vidljiviju i aktivniju ulogu u unapređenju ovog i svih drugih instrumenata koji mogu da doprinesu rešavanju međunarodnih sporova i situacija mirnim putem, Jeremić je podsetio da su Ujedinjene nacije već preduzele nekoliko koraka u tom pravcu.

"Verujem da ove Smernice mogu da se upotrebe u naporima da se učvrsti međunarodni mir i bezbednost, pošto posredovanje pruža legitimni, demokratski i konsenzualni instrument za predupređivanje i rešavanje sukoba", istakao je on, uporedivši posredovanje sa mostom iz romana Ive Andrića "Na Drini ćuprija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: