"Istraga Jankovića nije politička"

Ministar policije Slovenije Vinko Gorenak demantovao je da je akcija u kojoj je priveden gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković bila politički motivisana.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.09.2012.

23:23

Default images

"Moja uloga je da nadgledam, ne da upravljam (policijom)", rekao je Gorenak za TV Sloveniju.

Slovenački ministar je, međutim, istakao da je rešen da se bori protiv kriminala. "Država je kidnapovana i opljačkana. Ja sam političar odgovoran za pokretanje određenih radnji", kazao je Gorenak.

Zamenik direktora kriminalističke policije Marjan Fank takođe je demantovao da je bio pod pritiskom ministra u istrazi oko Jankovića. "Policija ne preduzima radnje na osnovu političkih naklonosti", rekao je Fank, a prenela STA. Jani Mederndorfer iz Jankovićeve Pozitivne Slovenije izjavio je, međutim, da je "prilično neobično" da se sprovodi istraga protiv lidera opozicije.

"U većini evropskih država nije uobičajeno istraživati predsednike parlamentarnih grupa...Ministar me nije ubedio...ali ja nikad nisam rekao da policija ne može da izvršava svoje zadatke", dodao je on.

Reagovanja slovenačkih zvaničnika su usledila nakon što jepolicija ranije danas izvršila pretres 23 objekta, uključujući kuću gradonačelnika Jankovića, kao i kancelarije Gradske skupštine, u slopu istrage o izgradnji sportskog kompleksa Stožice.

Ranije danas slovenački mediji su javili da su u akciji policije uhapšeni Janković, njegova dva sina Jure i Damjan, saradnica Jadranka Dakić i čelnici kompanija "Gradis" i "Energoplan" Uroš Ogrin i Zlatko Sraka.

List "Finance", pozivajući se na neimenovani izvor, izvestio je da se radi o jednoj od najvećih istraga o korupciji. Advokati gradonačelnika Ljubljane negirali su potom vest o hapšenju njihovog klijenta, a sam Janković je rekao novinarima da je ispitivan u vezi sa projektom izgradnje sportskog kompleksa "Stožice".

Janković je kazao da je predao svu dokumentaciju i izrazio nadu da će se sve razjasniti i da će medijski napadi na njega prestati.

Prema pisanju slovenačkih medija, Janković nastavlja da radi. Janković i njegova koalicija Pozitivna Slovenija osvojili su najveći broj glasova na parlamentarnim izborima u decembru prošle godine, ali Janković nije uspeo da formira vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: