Policija pustila Zorana Jankovića

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković vratio se na posao nakon što je zajedno sa svojim sinovima priveden i saslušan u policiji u sklopu istrage o korupciji.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

10:24

Default images

Policija je pretresla njegovu kuću i kabinet, kuće njegovih sinova, zaplenila dokumentaciju i računare, a Janković je rekao da je "policija bila korektna".

U sklopu istrage o korupciji i privrednom kriminalu, policija je pretresla još 21 lokaciju u gradu. Zapečaćeni su bili i ulazi u kancelarije gradske vlasti, odakle je iznošena dokumentacija.

Gradonačelnik Ljubljane i predsednik stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković rekao je da Nacionalni istražni ured sprovodi istragu nad njim u vezi sa izgradnjom sportsko-trgovinskog centra Stožice u istoimenom delu Ljubljane.

Istražitelji sumnjaju na tri krivična dela: nesavesno poslovanje, zloupotreba položaja i prevara pri dobijanju evropskih sredstava.

Janković koji nije želeo da govori o pozadini istrage, rekao je novinarima da je policija jutros u njegovom domu tokom pretresa bila korektna i dodao da veruje u pravosudje i druge organe.

"Sada imaju sve dokumente i neka izvole", rekao je gradonačelnik Ljubljane i kako se navodi on nastavlja da radi svoj posao.

Gradonačlenik je još napomenuo da grad Ljubljana odnosno Gradska skupština danas potpisuje "najveći ugovor u Sloveniji vredan 112
mliona evra u čemu učestvuje i Evropska unija".

Advokati gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića negirali su navode da je njihov klijent bio uhapšen.

Osim Zorana, Jure i Damijana Jankovića, u okviru velike akcije u kojoj je učestvovalo 120 pripadnika policije privedeno je šest osoba. Nakon Zorana Jankovića, pušten je i njegov sin Jure, a isto će biti učinjeno i sa Damijanom nakon saslušanja.
Beta, STA
Nacionalni istražni ured i policija su pojedine detalje izneli na popodnevnoj konferenciji za novinare, a pomoćnik direktora Robert Črepinko je rekao da istražitelji sumnjaju da je izvršeno više krivičnih dela iz domena privrednog kriminala i korupcije, zbog kojih osumnjičenima preti i do osam godina zatvora.

Gradonačelnik Zoran Janković je u pratnji policije i istražitelja došao pre podne u Gradsku skupštinu u kojoj su, prema izjavama zaposlenih, bile zatvorene kancelarije, ali je kasnije službenicima omogućen rad. Ispred Skupštine su dugo bila parkirana policijska kola, a iz zgrade je iznošena dokumentacija koja bi mogla biti predmet istrage.

Gradonačelnik Maribora Franc Kangler takodje se sumnjiči za zloupotrebu položaja, odnosno, kako se nezvanično saznaje, zbog
izgradnje mariborske tržnice.

Dnevnik piše da policija istražuje i kuću Jankovićeve saradnice Jadranke Dakić, kao i čelnih ljudi dva preduzeća u čijem je vlasništvu firma "Grep", koja je gradila "Stožice". Radi se o predsedniku upravnog odbora poduzeća "Gradis" Uroša Ogrina i vlasniku "Energoplana" Zlatku Sraki.

Prema pisanju slovenačkih medija, u avgustu je slovenačka Poreska uprava poslala Nacionalnom istražnom uredu poverljivu poresku dokumentaciju, iz koje proizilazi sumnja da je grdonačelnik Ljubljane, Zoran Janković počinio tri krivična dela, i to zloupotrebio službeni položaj, falsifikovao poslovne dokumente i oštetio poverioce.

Za šta se to tereti Janković

Beta, STA
Zoran Janković je, prema podacima koje ima Poreska uprava, zloupotrebio svoj položaj za "iscrpljivanje" ljubljanske oprštine, čime joj je prouzrokovao veliku finansijsku štetu, istovremeno stekavši veliku imovinsku korist za preduzeća koja su u njegovom ili u vlasništvu njegove bliske rodbine.

Ugovori, na osnovu kojih je Gradska opština Ljubljana uplaćivala novac preduzeću "Grep", koje je u vlasništvu same opštine, je putovao preko preduzeća "KLM Naložbe" čiji je većinski vlasnik upravo Janković, i "Elekta Inženiring", pri čemu je najveći deo tog novca i završio u tim preduzećima, ne stigavši do "Grepa", u čemu Poreska uprava vidi falsifikovanje poslovnih papira i oštećivanje poverilaca.

Inače je tužilaštvo, još u januaru ove godine, dobilo više prijava zbog sumnje da je Zoran Janković počinio krivična dela, a analizom transakcijskih računa je utvrđeno da je preduzeće "Grep" 2. novembra 2010. od ljubljanske opštine primilo više od 11 miliona evra, kojima je prošle godine dodato još skoro 4 miliona evra, što je sve zajedno bila finansijska injekcija projektu gradnje ljubljanskog stadiona "Stožice".

Inače, tokom prve predizborne kampanje za ljubljanskog gradonačelnika, Zoran Janković je građanima Ljubljane obećao da će izgraditi stadion "Stožice" i da ih to neće koštati ni evra iz gradskog budžeta, već će svi troškovi biti pokriveni novcem investitora.

Jankoivć - biznismen, gradonačelnik, mandatar...

Hapšenje Zorana Jankovića u sklopu istrage o privrednom kriminalu i korupciji je novi obrt u priči o uspešnom životu prvog čoveka Ljubljane koji je veliku popularnost stekao kao gradonačelnik koji brine o građanima i sposoban biznismen koji je drugačiji od tajkuna.

Pre samo nekoliko meseci Janković je ocenio da su izbori pokazali da je njegov rad u prestonici bio za dobrobit svih i izrazio zadovoljstvo što se iz parlamenta vraća u Gradsko veće gde su, kako je rekao, razgovori "mnogo produktivniji, mnogo tolerantniji."

Uz to je rekao i da je njegova karijera u slovenačkoj politici tek počela, i najavio da namerava da preuzme premijerski kabinet na sledećehim izborima, uz "još veću podršku".
www.delo.sl/Joza Suhadolnik
Janković, koji je rodjen u Srbiji, u selu pored Smedereva, ponovo je izabran za gradonačelnika Ljubljane na prevremenim izborima u martu ove godine.

On je prošle godine podneo ostavku na mesto gradonačcelnika Ljubljane kada je njegova partija Pozitivna Slovenija, koju je formirao samo nekoliko nedelja pre izbora, osvojila najviše glasova na opštim izborima 4. decembra.

Janković je biračima tada obećavao da će pospešiti ekonomski rast Slovenije i učiniti je jednom od 15 najuspešnijih država na svetu do 2020.

Kada nije uspeo da formira novu vladu Slovenije odlučio je da se vrati na mesto gradonačelnika Ljubljane, što mu je i pošlo za rukom 25. marta na prevremenim gradskim izborima na kojima je osvojio 62 odsto glasova.

Jankovićeva životna priča je prema hroničarima puna neočekvanih obrta.

U politiku je ušao sticajem okolnosti, nakon što je smenjeno rukovodstvo Merkatora na čijem se čelu nalazio. Sa 52 godine, koliko je tada imao, ubedljivo je na izborima porazio protivnike vladajuće koalicije desnog centra, osvojivši tri puta više glasova od drugopalsiranog kandidata Demokratske stranke premijera Janeza Janše, čiju je vladu oštro kritikovao.

Trijumfalna pobeda Jankovića, kako su je tada ocenile svetske agencije, bila je posledica ogromne popularnosti koju je on stekao kao uspešan poslovan čovek, ali ne i tajkun.

On je tada važio za kontraprimer u odnosu na "poslovnu elitu" nastalu poslednjih decenija na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ali i istočne Evrope.

Pamti se kao neobično u poslovnom praksi što je, dok je bio na čelu Merkatora, većinu zaposlenih u poslovnom sistemu lično poznavao, čak po imenu.

Kao rukovodilac u oblasti poslovanja dobio je čak 13 slovenačkih i medjunarodnih nagrada. Izmedju ostalog, proglasen je za Menadžera godine 2002.

Pod Jankovićevim "gazdovanjem" Ljubljana je proglašena za najbezbedniji grad Jugoistočne Evrope, a Forbs i Riders Digest su je takodje veoma visoko rangirali po više osnova.

Ipak ovo nije prvi put da na njegovu poslovnu i političku karijeru pada senka. Janković je u martu ove godine potvrdio novinarima da je saslušan u okružnom sudu u Ljubljani kao osumnjičen zbog zloupotrebe položaja prilikom gradnje hipermarketa Merkator u Nišu 2006. godine, u vreme kada je bio direktor tog trgovačkog lanca.

Mediji su u avgustu pisali da je Poreska uprava osumnjičila Jankovića za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje poslovnih papira i prevaru kreditora.

Prema pisanju dnevnog lista "Finance", koji se poziva na policijske izvore, meta aktuelne istrage su transakcije u nekretninama i poslovima oko sportskog kompleksa "Stožice."

Nacionalni istražni biro je zajedno sa policijom i istražiteljima danas u okviru istrage zbog sumnji na korupciju izvršio pretres kuća na 23 lokacije na području Ljubljane, uključujući i kuću gradonačelnika Jankovića, kao i kancelarije Gradske skupštine, a šest osoba je pritvoreno, preneli su slovenački mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: