Maturantima skupa ekskurzija

Većina škola otkazala maturske ekskurzije zbog slabog interesovanja i krize. Sedam dana u Grčkoj košta 300 evra plus dnevnice.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 27.09.2012.

22:40

Default images

Za roditelje beogradskih srednjoškolca to je preveliki izdatak, pa iz ionako skromnog kućnog budžeta ne mogu izdvojiti novac za putovanje svoje dece.

U anketama za organizovane ekskurzije, koje se rade u školama, prijavila se tek oko petina učenika.

Da bi se organizovalo putovanje, mora se prijaviti najmanje 60 odsto đaka od ukupnog broja po razredu, odnosno po odeljenju. Učenici Pete beogradske gimnazije jedni su od retkih koji će otići na matursku ekskurziju. Destinacija je Grčka, a posetiće Solun, Atinu, Meteore, Peloponez, Delfe. Iako ponude tek treba da se otvore, cena za sedmodnevni aranžman trebalo bi da bude oko 300 evra. "Prvobitno je trebalo da idemo u Rim, ali je cena od 379 evra, bez dnevnica nastavnika, bila prevelika, pa se prijavilo malo učenika. Zbog toga smo promenili destinaciju. Đaci treće godine putovaće u Beč i Bratislavu, po ceni od 225 evra za pet dana. Deca nisu zainteresovana za putovanja po Srbiji, a i roditelji kažu da ona koštaju više nego inostranstvo, kaže Savić Minić, direktor Pete beogradske gimanzije. U cenu aranžmana nisu uračunate dnevnice za nastavnike, koje plaća svaki učenik. Odluku o tome kolika će biti nadoknada za profesora donosi Savet roditelja. U zavisnosti od obrazovne ustanove, u beogradskim srednjim školama dnevnice za nastavnike se kreću od 30 do 45 evra po učeniku.

Direktorka škole "Drvo art" Zorica Đoković kaže da njeni đaci neće ići na eksurziju, jer je malo onih koji su se javili, tek deset odsto. Ona dodaje da je prošle godine bilo problema sa naplatom, pa se dogodilo da neki još nisu izmirili svoja dugovanja, iako su to trebalo da učine do 15. maja.

I Momčilo Stojanović, direktor ETŠ "Rade Končar" ističe da su morali da otkažu agenciji, jer se prijavila tek petina učenika. U ponudi su bili Firenca i Krf.

"Kriza je očigledno uslovila da naši maturanti ove godine neće ići na eksurziju, jer nemaju novca da plate putovanje. U anketi se za putovanje izjasnilo 23 odsto maturanata. osim ovih izdataka, njih očekuju i troškovi za matursko veče, polaganje prijemnog ispita, upis na fakultet, što je previše za kućne budžete", kaže Mile Saković, direktor Prve ekonomske škole.

Učenici četvrte godine Filološke gimnazije, takođe, neće putovati, a osnovni razlog koji su đaci naveli u anketi je nedostatak novca.

"Pogrešno je misliti da je opalo interesovanje đaka i roditelja za ekskurzije u inostranstvu. Naprotiv, veće je nego pre, ali ekonomska kriza je učinila da ljudi masovno ostaju bez posla i poslednje za šta odvajaju novac je putovanje u inostranstvo. Nisu čak ni protiv dnevnica za profesore, ali nemaju odakle da ih plate", kaže Petar Knežević, zadužen za đački i omladinski turizam u JUTA.

U udurženju turističkih agencija su zabeležili 30 odsto manje uplaćenih aranžmana za maturske ekskurzije u odnosu na lane. Prošle godine je, međutim, već evidentiran pad od 17 odsto, što praktično znači da je broj učenika koji putuju na ekskurziju u inostranstvo za dve godine - prepolovljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: