Sledeće nedelje kulturno s Pajtićem

Ministar finansija Dinkić kaže da će predsednik Vlade Ivica Dačić i on naredne nedelje u Novom Sadu razgovarati s predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.09.2012.

13:54

Default images

Oni će pokušati da nađu rešenje u vezi s primedbama koje pokrajinska vlast ima na predviđene budžetske prihode Vojvodine i izmene Zakona o budžetskom sistemu. Dinkić kaže da će predstavnicima vojvođanskih vlasti objasniti da tim budžetom dobijaju više u skladu s realnim mogućnostima privrede.

Ocenjujući izjave Pajtića tim povodom kao "politikanstvo", Dinkić je rekao da će razgovarati s njim jer je govorio kulturnim rečnikom, dok s potpredsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom neće razgovarati dok mu se ne izvini jer je davao nekulturne izjave.

Ministar Dinkić je objasnio da će budžetom za 2013. za Vojvodinu biti izdvojeno više sredstava, jer će osnovica za obavezni transfer iz budžeta, od koje Vojvodina dobija sedam odsto, iznositi 820 milijardi dinara, mnogo više od ovogodišnje osnovice od 750 milijardi dinara.

Oni, međutim, ne žele tako uvećani budžet za oko pet milijardi dinara već više od toga, čime bi bili jedini izuzetak, ukazao je Dinkić ističući da takve zahteve vojvođanske vlasti nisu ispostavljale prethodnoj vladi.

Ministar je podsetio da su izmenama Zakona o budžetskom sistemu ukinuti sopstveni prihodi budžetskih korisnika i da je osnovica za obračun transfera Vojvodini ranije računata bez tih prihoda, tako da bi sada bilo neracionalno da se u nju uračunaju i ti prihodi jer bi Vojvodini u uslovima krize budžet bio drastično povećan dok se svima drugima smanjuje.

Dinkić je precizirao da će se ubuduće osnovica za transfer Vojvodini računati na osnovu poreskih prihoda, koji su, prema njegovim rečima, predvidivi sa malim odstupanjima.

Vlada Vojvodine juče je odlučila da pokrene postupak pred Ustavnim sudom Srbije za ocenu ustavnosti izmena spornog zakona. Kako je rekao Bojan Pajtić, izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu Srbije postavljene su potpuno suprotno ustavnim odredbama i njima se Vojvodini unapred oduzima godišnje više od devet milijardi dinara.

Šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Balint Pastor je optužio Mlađana Dinkića da ne govori istinu kad tvrdi da će Vojvodina dobiti sedam odsto iz budžeta. A pre par dana je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor od predsednika vlade Dačića tražio da "smeni Dinkića ili da ga smeni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: