Nikolić: Više nema bežanja

Svetskim zvaničnicima sa kojim sam razgovarao u Njujorku preneo sam čvrstu i jasnu poruku: Srbija hoće da reši problem KiM mirnim putem, kaže Tomislav Nikolić.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 26.09.2012.

23:36

Default images

Predsednik Nikolić obrazlaže za Novosti šta su strateški pravci predstojećeg dijaloga na najvišem nivou sa Prištinom, koje je predložio u srcu međunarodne političke arene u Njujorku.

Predsednik Nikolić razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom u Njujorku, i istakao da očekuje da međunarodne bezbednosne snage na statusno neutralan način pristupaju obavljanju svojih dužnosti.

Prema Nikolićevim rečima, NATO je obavezan da obezbedi zaštitu svim našim građanima. On je ponudio saradnju institucija Srbije u rešavanju bezbednosnih pitanja na Kosovu.

"Naš cilj je bolji život svih građana, a posebno u našoj južnoj pokrajini. Bez Kosova i Metohije, Srbija ne može napred, baš kao što i građani Kosova i Metohije bez Srbije ne mogu napred. Zato je dijalog na najvišem političkom nivou ono što građani zaslužuju. Više neće biti bežanja od odgovornosti i svođenja razgovora na rešavanje tehničkih pitanja u pokušaju da se smanji nivo važnosti, a rezultat je u krajnjoj konsekvenci isti: implicitno prihvatanje situacije na terenu. Zbog toga je izlaz u odgovornom, iskrenom i neposrednom rešavanju problema u direktnim pregovorima, uz spremnost na ustupke koji moraju biti proporcionalni", poručuje predsednik Nikolić.

On tvrdi da ovakav stav nikako ne potire težnju Srbije da postane članica evropske porodice:

"Evropski put naše države se svakako ne dovodi u pitanje. I dalje ćemo strpljivo raditi na tome da dobijemo datum za početak pregovora o članstvu u EU", kaže Nikolić.

Predsednik Nikolić podseća i da je u brojnim susretima potencirao da se pokrene istraga o zločinima nad Srbima, koje je u svom izveštaju naveo Dik Marti, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Preneo sam stav da Srbija traži istinu i pravdu za žrtve nelegalne trgovine organima, među kojima su stotine nestalih Srba sa Kosova i Metohije. Pošto je od suštinskog značaja bilo postizanje napretka, u cilju usvajanja sveobuhvatne konvencije o međunarodnom terorizmu, važna je bila i osuda svih zločina, među kojima je i nedavno ubistvo američkog ambasadora u Libiji", kaže Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: