"Bilo jasno da će nas Dačić izdati"

Boris Tadić izjavio u Jagodini da prihvata odgovornost za poraz na izborima, ali i da postoji krivica koalicionih partnera i visokih funkcionera DS-a.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 26.09.2012.

23:19

Default images

"Meni je bilo jasno da je, nakon prvog kruga izbora, (Ivica) Dačić postavio sebi strateški cilj da postane premijer Srbije", rekao je Tadić i dodao da je lider Socijalista prvo odlučio da ode na drugu stranu, a da mu se onda predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić pridružio "jer se ponadao da ima novu izvesnost".

Objašnjavajući neuspeh Demokratske stranke na izborima i u formiranju Vlade, Tadić je istakao da je "bilo više nego očigledno da će Ivica Dačić izdati".

"Dačić je odmah rekao u kom će pravcu i za njim je krenula njegova koalicija", rekao je Tadić i podsetio da je Dačić nakon prvog kruga sebi postavio cilj da bude premijer.

"Prihvatam krivicu i odgovornost, ali krivica je i na mojim zamenicima i drugima u vrhu stranke koji su donosili odluke i kako su vodili kampanju. Da sam pobedio na predsedničkim izborima, bio bih samo predsednik države, a lidersko mesto u stranci predao bih nekom drugom", rekao je predsednik DS.

On je ponovio da je njegov stav bio da DS ide u opoziciju, ali da je većina u Predsedništvu bila za to da stranka uđe u vladu. "Predsedništvo je odlučilo da ja budem pregovarač i ja sam poštovao tu volju. I to nije Srđan Šaper predložio, kao što je rekao Dragan Đilas, ne vidim zašto ne govori istinu, nego je i on to predložio, i skoro svi članovi Predsedništva", rekao je Tadić.

Tadić je u delu sednice Okružnog odbora DS-a u proširenom sastavu, otvorenom za novinare, rekao da je imao nameru da, ukoliko pobedi na
predsedničkim izborima, podnese ostavku na funkciju predsednika stranke.


Tadić je ocenio da srpsko društvo ne može dalje da se menja sa aktuelnom vladom jer ona, kako je kazao "nema ni personalnih ni stručnih potencijala niti političke ideje koja je u stanju da izvede ono što je Srbiji potrebno".

"Ubeđen sam da DS mora biti u vlasti da bi društvo nastavilo da se menja. Ovi koji su samo promenili retoriku, a najverovatnije ne i način mišljenja, nisu u stanju suštinski da menjaju društvo", ocenio je Tadić.

Podršku Borisu Tadiću za kandidaturu za predsednika DS-a dali su Gradski odbor u Jagodini i Opštinski odbori u Svilajncu i Rekovcu, a podršku za zamenika predsednika dobio je Dragan Šutanovac, a za člana Predsedništva DS iz Pomoravskog okruga predložen je Predrag Milanović iz Svilajnca.

Predsednik DS je kazao i da je u kontaktu sa Draganom Đilasom jer su "civilizovani ljudi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

232 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: