Pajtić: Borićemo se svim sredstvima

Bojan Pajtić kaže da će Vlada Vojvodine koristiti sva politička i pravna sredstva da ospori izmene Zakona o budžetskom sistemu. Dačić: Ne ukidamo autonomiju.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.09.2012.

16:15

Default images

Pajtić kaže da su izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu Srbije, koje su usvojene juče, postavljene potpuno suprotno ustavnim odredbama i da se Vojvodini unapred oduzima godišnje više od devet milijardi dinara. On kaže da je to gubitak koji Pokrajina ne može da dozvoli niti da preko toga pređe.

"Građani Vojvodine bi praktično na ovakav način i ovakvim pristupom godišnje gubili dva i po Urgentna centra Vojvodine. To je gubitak koji mi jednostavno ne možemo da dozvolimo, niti ćemo preko toga preći", naveo je Pajtić u saopštenju.
Foto: Beta
Pajtić je najavio da će Pokrajina Vojvodina koristiti sva politička i pravna sredstva da se ospori ova odredba Zakona, "pošto je nepravedna, protivustavna i suprotna pravu građana Vojvodine na razvoj i bolji i kvalitetniji život".

Vlada Vojvodine je danas odlučila da pokrene postupak pred Ustavnim sudom Srbije za ocenu ustavnosti izmena spornog zakona. Osporava se član 3. stav 2. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, piše u saopštenju.

Korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Novog Sada najavio je predsednik vlade Ivica Dačić rekavši da će do 4.oktobra razgovarati s predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem.

Dačić je danas ocenio da za finansiranje Vojvodine treba pronaći rešenje koje uvažava i realnu situaciju u kojoj se zemlja nalazi i zahteve pokrajine.
Foto: Arhiva, www.vojvodina.gov.rs
Dačić kaže i da se ne sme dozvoliti da se ugrozi politička stabilnost Srbije zato što je u pokrajini i na republičkom nivou različita vlast.

On je ponovio da će s ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, razgovarati o tome jesu li primedbe Vojvodine povodom rebalansa budžeta osnovane.

Kako je rekao, do sada se nije bavio Vojvojdinom u smislu procenata, jer je to pitanje, kada je vlast u pokrajini i na republičkom nivou bila istovetna, rešavano u političkim konsultacijama.

"Želim da razgovaram na sva pitanja koja postoje zbog različite vlasti, ali to ne treba da bude povod da se ugrožava politička stabilnost. Treba da pokažemo državnu zrelost i jedinstvo", naglasio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: