Nikolić danas sa Rasmusenom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se trećeg dana boravka na zasedanju GS UN u Njujorku, sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

00:34

Default images

Nikolić će u sedištu UN razgovarati i sa šefom nemačke diplomatije Gidom Vesterveleom, premijerom Slovenije Janezom Janšom i predsednicom Švajcarske Evelin Vidmer Šlumf.

Predsednik Srbije juče je učestvovao u generalnoj debati 67. zasedanja Generalne skupštine UN. On je rekao da Srbija predlaže direktne pregovore s Prištinom na najvišem političkom nivou kako bi svi građani Kosova živeli bolje, ali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Nikolić je novinarima u Njujorku rekao da je Srbija obavezna da sprovede postignute sporazume s Prištinom, ali da ubuduće dogovora neće biti na način da se ispune sve želje albanske strane, a da Srbija ne zatraži ni ostvarenje onoga što je omogućeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

On se u Njujorku dva puta nakratko sastao i s predsednikom SAD Barakom Obamom, a tokom boravka na zasedanju Generalne skupštine UN razgovaraće i s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, koji je u srpskoj delegaciji u Njujorku, danas bi trebalo da se sastane s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, kao i s kolegama iz Makedonije, Malte, Bosne i Hercegovine, Azerbejdžana i Albanije.

Mrkić i Lavrov potpisaće dva sporazuma o saradnji Srbije i Rusije, a potom će razgovarati i sa albanskim ministrom spoljnih poslova Edmondom Panaritijem, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije u utorak je razgovarao sa šefovima egipatske, norveške i crnogorske diplomatije. Sastancima sa Mohamedom Amrom, Espenom Bartom Eideom i Nejbojšom Kaluđerovićem, Mrkić je nastavio seriju bilateralnih susreta tokom 67. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Mrkić je u Njujorku razgovarao i s generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom. On je dogovorio i međusobne posete na najvišem nivou sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Konstantinom Griščenkom, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: