Nikolić razgovarao sa Obamom

Predsednik Tomislav Nikolić razgovarao je sinoć sa Barakom Obamom i Ban Ki Munom, a danas će govoriti na generalnoj debati 67. zasedanja Generalne skupštine UN.

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

07:29

Default images

Predsednik Srbije obratiće se šefovima država i vlada, članica UN, kao treći govornik, a teme su dijalog sa Prištinom, kriza, globalno zagrevanje.

Nikolić pred Generalnu skupštinu izlazi posle predsednika SAD Baraka Obame, tačnije posle kraće pauze u zasedanju koja će biti proglašena posle govora američkog predsednika.

Kako saznajemo, Nikolićev govor biće posvećen globalnim i regionalnim problemima - svetskoj ekonomskoj krizi i problemima globalnog zagrevanja ali i odnosima u regionu jugoistočne Evrope, očuvanju mira i nastavku evropskih integracija Srbije.

Nikolić će naglasiti značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine ali će govoriti i o važnosti očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije.

Inače, Nikolić je juče već razgovarao na kratko sa predsednikom SAD, koga je upoznao sa naporima Srbije u prevazilaženju teške ekonomske situacije, uz sistemsku i beskompromisnu borbu protiv korupcije.

On je istakao da je korupcija povezana s organizovanim kriminalom i terorizmom, izrazivši najdublju zabrinutost zbog ubistva američkog ambasadora u Libiji.

Predsednik SAD Obama je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima na unapređenju odnosa i izrazio uverenje da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom.

Nikolić je juče imao susrete i s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofijasom. Za četvrtak je predviđen susret sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Nikolić je generalnom sekretaru preneo da se Srbija zalaže za rešavanje odnosa Beograda i Prištine konstruktivnim dijalogom. Ban Ki Mun ohrabren je Nikolićevim rečima i zalaganjem za stabilnost u regionu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun preneo je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da će se UN držati principa neutralnosti o statusu Kosova.

Na sinoćnom šastanku u Njujorku gde zaseda Generalna skupština UN, Ban Ki Mun i Nikolić su razmenili mišljenja o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu i ulozi Srbije u podsticanju pomirenja, uključujucjhi i kroz dijalog sa Prištinom pod vodjstvom EU, objavljeno je na internet strani generalnog sekretara UN.

Ban Ki Mun je, kako se dodaje, čestitao izbor bivšeg šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg 67. zasedanja Generalne skupštine UN.

Osim Nikolića koji će do kraja boravka u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine, obaviti i niz razgovora sa svetskim liderima, veoma je zauzet i šef diplomatije Ivan Mrkić. On se je u ponedeljak razgovarao sa koleginicom iz Hrvatske Vesnom Pusić koja je izjavila da očekuje dobru saradnju u periodu koji dolazi. Reči o tužbama za genocid nije bilo.

Mrkić se video i sa kolegama iz Finske, Švedske i Grčke a razgovarao je i sa generalnim sekretarom Oebsa Lambertom Zanijerom. U Njujork su stigli i predstavnici Kosova, Atifete Jahjaga i Hašim Tači, koji je već u ponedeljak viđen na ulazu u zgradu UN.

Tim povodom predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić objasnio je za B92 da delegacija Kosova nema pravo učešća u raspravi već da se na nekom od skupova mogu pojaviti kao gosti neke zemlje koja je članica UN. Kako saznajemo, ulazak Hašima Tačija u Ujedinjene nacije omogućen je pod okriljem UNMIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: