"Pismo o sporazumima na uvid"

Predsednici opština sa severa Kosova zahtevaće od predstavnika vlasti u Beogradu uvid u pismo o primeni sporazuma o integrisanom upravljanje prelazima.

Izvor: Beta

Utorak, 25.09.2012.

23:58

Default images

Predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok će tražiti objašnjenje šta to u praksi znači.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je rekao da čelni ljudi lokalnih samouprava dele zabrinutost građana zbog pisma šefa pregovaračkog tima Beograda Dejana Pavićevića i zbog činjenice da su o njemu saznali iz medija.

"Niko od predstavnika lokalnih samouprava nije bio obavešten da će taj protokol biti potpisan i zbog toga ćemo zatražiti prijem kod direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, potpresednika i predsednika Vlade Srbije", rekao je Pantić za televiziju Most iz Zvečana.

On je izrazio očekivanje da će dobiti pojašnjenje o protokolu i načinu kako će on biti sproveden.

"Sigurni smo da je on u suprotnosti sa Ustavom Srbije i da može naneti nenadoknadivu štetu građanima na Kosovu i Metohiji", rekao je Pantić.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da je dogovor o primeni integrisanog upravljanja na prelazima Jarinje i Brnjak u suprotnosti sa onim što su čuli od predstavnika Vlade koji su, kako je kazao, obećali da će raditi zajedno i da će se o svim potezima obaveštavati.
"Za nas je neprihvatljiv protokol o prelazima i neshvatljivo je da član pregovaračkog tima iz vremena Borka Stefanovića bude na čelu tima za dijalog s Prištinom i kaže da će se formirati radne grupe i da će biti ispravljeno nešto što je za nas Srbe i za našu državu neprihvatljivo", rekao je Milović.

On je zapitao "zašto se žuri sa implementacijom sporazuma kada se očekuje ocena ustavnosti Ustavnog suda Srbije o njima".

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić je naveo da je instaliranje državne granice sa centralnom Srbijom neprihvatljivo kao i albanski predstavnici na prelazima Jarinje i Brnjak.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je naglasio da je vest o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima primljena sa iznenađenjem i nevericom.

On je pojasnio da razlog za to nije što nisu znali za sporazum, već što su od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predstavnika vlade dobili uveravanje da će o svim potezima narod i njihovi politički predstavnici biti obavešteni pre nego što se povuče bilo koji potez.

"Predstavnici Euleksa na prelazima obaveštavaju građane da im ne važe dokiumenta i registarske tablice, mešajući dva sporazuma koji su različiti", rekao je Ristić.

On je istakao da narod mora da zna da li prihvatanje sporazuma znači da će postojati državna granica između Kosova i centralne Srbije i da li će kroz integrisane prelaze moći da se prelazi sa svojim dokumentima ili će morati da menjaju identitet i državljanstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: