Na Pešteru 100 dana bez vode

Mnoga sela na Pešterskoj visoravni udaljena od opštinskog centra, kao posledica suše, skoro da uopšte nemaju vode ni za napajanje stoke niti za svoje potrebe.

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

18:28

Default images

Najugroženiji su ipak meštani sela Crvskog u mesnoj zajednici Bare, koji su bez vode duže od stotinu dana.

Pešterska visoravan sve više podseća na Saharu. Sve je izgorelo-trava, detelina, kukuruz, pšenica. Reke,izvori i bunari su presušili. U nedostatku vode Pešterci ovih dana piju surutku.

Kako bi pomogli meštanima predstavnici lokalne samouprave s vremena na vreme šalju cisterne sa vodom, ali kažu da ne mogu sami da se izbore sa ovom situacijom i zato očekuju pomoć Vlade republike Srbije.

“Vodimo računa o svim građanima na području opštine Sjenica, a naročito na području opštine Pešter jer ljudi su zaita ugroženi. Ima slučajeva koje još nismo stigli ni da obiđemo-bez struje, bez vode i bez uslova za život”, kaže Mihailo Mića Kaličanin, pomoćnik predsednika opštine Sjenica.

Meštani, međutim, najviše strahuju od predstojeće zime koja, kako se nadaju, neće biti kao prošla, jer posle nezapamćenog sušnog letnjeg perioda nema ni dovoljno trave da bi stoka prezimila. Šteta na prirodnim i veštačkim livadama je između 50 i 70 odsto, a pomoć se očekuje od Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede, kojem je poslat i zahtev za procenu štete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: