Reakcije na nastup Nikolića u UN

Borislav Stefanović pozdravio je zalaganje predsednika Tomislava Nikolića za direktne pregovore na najvišem nivou sa Prištinom, bez priznavanja Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

18:35

Default images

Bivši šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom objasnio je da podizanje dijaloga sa tehničkog na najviši politički nivo znači i da se "i odgovornost podiže na najviši nivo", ali i da direktni razgovori na najvišem nivo ne znače i implicitno priznanje Kosova.

"Nije veliki iskorak, ali jeste iskorak u odnosu na dosašnju poltiku koja se vodila prema Kosovu", rekao je on za televiziju Vojvodine.

Stefanović, koji je funkcioner Demokratske stranke, kazao je da je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić predložio podizanje dijaloga na najviši politički nivo i da mu je drago "što je nova vlast to preuzela od nas".

On je naveo da dijalog na najvišem nivou verovatno znači "da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić direktno pregovarati, verovatno sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom".

"Ali niko ne treba da očekuje da će oni razgovarati o konkretnim stvarima, već će svako od njih da formira konkretne timove eksperata koji će razgovarati o stvarim koje ostanu nakon što se završi pitanje električine energije i telekomunikacija", rekao je Stefanović.

Upitan da li znači implicitno priznanje nezavisnosti Kosova ukoliko zajedno sednu Nikolić i Jahjaga, Stefanović je odgovorio odrečno.

"To nije implicitno priznanje Kosova - tu su neke nevladine organizacije napravile dosta zabune oko toga čitajući našu poltiku koja u tom smislu nije bila precizno deefinisana", rekao je Stefanović.

On je naveo da "ako sednete sa da razgovarate, to nije čin priznanja Kosova", jer čin priznanja Kosova može da bude ukoliko Vlada formalno prizna Kosovo, ukoliko otvorite ambasadu tamo ili ako potpišite međunarodni sporazum sa tom stranom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je ranije u Njujorku da je Srbija privržena postizanju trajnog mira Srba i Albanaca i da se zalaže za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Istovremeno, dozvolite mi da budem jasan: Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije", poručio je predsednik Nikolić u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: