Pastor traži da Dačić smiri Dinkića

Predsednik Skupštine Vojvodine Pastor rekao predsedniku srpske vlade Dačiću da ministra finansija Dinkića "ili obuzda ili zameni". Senić: Pastor je nekorektan.

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

15:42

Default images

Pastor je oštro kritikovao Dinkića zbog izmena Zakona o osnovama budžetskog sistema.

"Od kera nikada ne može da se pravi slanina. Može neko da tvrdi da je regionalista, da tvrdi šta hoće, ali to se procenjuje na osnovu onoga što čini. Dinkićev način ponašanja je kao tempirana bomba", rekao je Pastor. Na to je reagovao državni sekretar Vlajko Senić.

Senić je naveo da je Pastorova izjava uvredljiva, nekorektna i netačna i da ta izjava prevazilazi normalan politički dijalog i komunikaciju, kao i da su u ministarstvu razočarani načinom na koji je "gospodin Pastor komunicirao sa njima".

Ištvan Pastor je ranije naveo da se uzalud ostali nosioci vlasti i u Republici i u Pokrajini trude da ukažu da se rešenja između Vlade Srbije i Vlade Vojvodine moraju tražiti u kompromisu, kada Dinkić sprovodi politiku koja je "opasna".

Pastor je podržao najavu predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića, koji je rekao da će Vojvodina zbog izmena Zakona o budžetskom sistemu pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak ocene ustavnosti tih izmena.
Foto: Fonet, Arhiva
"Rebalansom budžeta ostala su ista sredstva namenjena Vojvodini, a u budžetu za 2013. se očekuje drastično povećanje poreskih prihoda, koji sada služe kao osnovica za transfer sredstava Vojvodine", rekao je Vlajko Senić.

On je naveo da će ta osnovica biti 820 milijardi dinara, a da je ove godine bila 750.

"Mi smo morali da potpuno pojasnimo način obračuna svih transfera koji su vezani za određene poreske prihode i rashode, jer je u
prošlosti bilo mnogo nejasnoća", dodao je Senić.

On je izrazio uverenje da će "gospodin Pastor podržati političku ideju za koju će se zalagati u ministarstvu da ostali regioni u Srbiji, a ne samo Vojvodina, mogu da uživaju ista prava i da imaju šansu za jednake mogućnosti razvoja i napretka".

Šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor ocenio je ranije da su predložene izmene Zakona o budžetskom sistemu protivustavne, kao i da predstavljaju "veliku zamku" za Vojvodinu.

Balint Pastor je rekao da se tim izmenama onemogućava realizacija ustavne norme po kojoj Pokrajini sleduje najmanje sedam odsto republičkog budžeta.

Skupština Srbije odbacila je amandmane SVM-a na izmene Zakona o budžetskom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: