GS UN, 1. dan: Zasedanje mira

Počela debata Generalne skupština UN. Nakon predsednice Brazila Dilme Rusef i predsednika SAD Baraka Obame, govorio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 25.09.2012.

15:13

Default images

Predsedavajući Vuk Jeremić udarcem čekićem označio je početak zasedanja za koje se, kako kaže, nada da će u istoriji biti zapamćeno kao zasedanje mira. A mir je, kaže generalni sekretar Ujedinjenih nacija, danas ugrožen konfliktima, klimatskim promenama i siromaštvom u velikom delu sveta.

"Ekstremizam je u porastu, oružje se lako nabavlja, ali je teško naći posao. Međunaordna zajednica mora da udruži i fokusira napore da se reši ova alarmantna situacija. Sutra ću vam predstaviti nacrt naših ideja za integrisanu strategiju, a narednih nedelja razradićemo detalje sa našim partnerima u međunaordnoj zajednici", rekao je generalni sekretar UN, Ban Ki Mun.

Vuk Jeremić, kao predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija poziva na vraćanje prvom principu Povelje UN, koja je pisana kako bi se obnovilo prvobitno značenje onoga što su zamislili osnivači Ujedinjenih nacija.

"Dame i gospodo, rešenje za neki međunarodni problem može se legitimno pronaći samo ako se odbaci jednostranost. Rešenje je održivo samo ako ga svi voljno prihvate i primenjuju. Kad se sukobljene strane slože oko rešenja, smatram da Generalna skupština može da bude moralni garant sporazuma", kazao je Jeremić.

Američki predsednik Barak Obama, posvetio je veči deo obraćanja poredeći vreme Arapskog proleća, gde su SAD pomagale u svrgavanju totalitarnih režima, i poslednje dve nedelje koje su obeležili protesti zbog filma „Nevinost Muslimana“. Ipak, američki predsednik iskoristio je priliku da poruči Iranu da će SAD učliniti sve da zaustavi razvoj nuklearnog naoružanja te zemlje.

"Iranske vlasti i dalje podržavaju diktatora u Damasku i terorističke grupe u inostranstvu. Opet, po ko zna koji put, nisu jasno pokazali da je njihov nuklearni program mirnodopski i niti su ispunili obaveze prema UN. Da budem jasan, Amerika ovopitanje želi da reši diplomatijom, jer verujemo da za to još ima prostora i vremena. Ali to vreme je ograničeno", rekao je američki predsednik.

Obama je poručio da SAD želi da zadrži svoju ulogu u svetu, i pomaže narodima i prijaterljskim zemljama. Kako je rekao, SAD za ipak traži zajednički interes, međusobno poštovanje, i bezbednost za svoje građane.

Srbija i Kosovo sporedne priče

Beta
Na zasedanju generalne skupštine UN najviše će se pričati o Bliskom istoku, pre svega o Siriji, iako kriza u toj zemlji formalno nije na dnevnom redu sednice.

Očekuje se i da velika pažnja bude posvećena protestima i neredima u islamskim zemljama zbog filma "Nevinost muslimana", kao i iranskom nuklearnom programu.

Za Srbiju značajna, ali za većinu učesnika sednice na Ist Riveru sasvim marginalna - situacija na Balkanu i pitanje Kosova spadaju u sporedne priče. Očekuje se da će diskusijama dominirati Bliski istok i razni aspekti građanskog rata u Siriji.

Uoči sednice održano je na desetine bilateralnih susreta i panel diskusija o raznim regionalnim i globalnim temama, i već su se izdvojila pitanja koja će dominirati u sali Generalne skupštine. O Siriji će opširnije govoriti generalni sekretar Ban Ki Mun, francuuski predsednik Fransoa Oland i katarski emir Hamad al Tani, između ostalih.

U svom prvom državničkom obraćanju u UN, francuski predsednik Oland, najviše će govoriti o Siriji i severnoj Africi, kao i svetskoj ekonomskoj krizi, najavljeno je u Parizu.

Sednica Generalne skupštine traje do 1.oktobra i na njoj će govoriti isključivo šefovi država i vlada članica UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: