Vesić i Đilas o "Manifestu"

"Manifest novih demokrata" koji je Goran Vesić poslao mejlom Draganu Đilasu je autentičan, ali је izazvao različite reakcije dve strane.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 25.09.2012.

15:00

Default images

Vesić je naveo da je poslao mejl Đilasu "kao prijateljski savet", iako ga gradonačelnik Beograda nije tražio, zbog stanja "u koje je DS došla zbog Borisa Tadića".

Na drugoj strani, Đilas je poručio da neće dopustiti bilo kome da se preko njega obračunava sa Tadićem i manifest, čiji je deo objavio list "Danas", ocenio kao dokument "prepisan od britanskih laburista, star 15 godina".

Đilas je ponovio da neće učestvovati u nečijim obračunima s Tadićem, koji će biti njegov rival na predstojećim stranačkim izborima u DS.

Đilas: Poslao sam mejl Rakiću, a ne novinama

Đilas je u pisanoj izjavi naveo da je, s obzirom na to da nije tajna da je odnos Tadića i Vesića opterećen sukobima još iz vremena kada je Vesić bio Tadićev savetnik u Ministrastvu vojske, sa sadržajem mejla o navodnom manifestu odmah upoznao Tadićevog šefa kabineta Miodraga Rakića.

"Običaj je u DS da kada dobijete ovakav mejl odmah ga prosledite svima koje bi sadržaj mogao da interesuje ili da ih dovede u zabludu. Verovao sam da će na taj način sve nedoumice biti razrešene i da će sadržaj mejla završiti na stolu kod Tadića, a ne u novinama ", naveo je Đilas.

On je rekao da je dokument praktično u potpunosti prepisan manifest laburista iz 1997. godine, "dakle dokument koji je star 15 godina".

On je podsetio da su laburisti na izborima u Engleskoj u maju 2010. doživeli svoj najveći politički poraz u poslednjih sto godina i da upravo redefinišu svoju politiku.

"Sudeći po najavama, laburisti će napustiti svoju dosadašnju politiku i kroz novi program vratiće se svojim tradicionalnim opredeljenjima, to govori dovoljno o političkoj težini manifesta i o njegovoj aktuelnosti u današnjem vremenu, zbog čega ga ne bih dalje komentarisao", naveo je Đilas.

Vesić: Nadam se da će Đilas biti predsednik DS

Vesić je na početku svoje izjave podvukao da je i nakon ranije najave lista "Danas" da će objaviti manifest, rekao da nema nameru da se aktivno bavi politikom, jer ga interesuje samo njegov posao - konsalting.

Ipak, on je dodao da je član DS duže od 23 godine i da se "kao neko ko je u stranci obavljao značajne funkcije i kao neko je imao tu sreću u životu da ga za saradnika izabere Zoran Đinđić", nada da će Dragan Đilas postati predsednik Demokratske stranke.

"Verujem da može da je izvede iz krize u kojoj se danas nalazi, jer to je važno za Srbiju kao što je bilo važno da 2008. godine nastane Srpska napredna stranka. Takođe se nadam da će u novoj DS Bojan Pajtić imati značajniju ulogu nego što je ima danas, jer ju je svojim radom zaslužio. On i Đilas su nova generacija političara kakva je potrebna i DS, i Srbiji", naveo je Vesić.

On je dodao da se nada da nikome ne pada na pamet da mu ospori pravo da da savet bilo kome.

"Istine radi, ovaj savet Dragan Đilas nije tražio. Ja sam smatrao svojom obavezom, kao njegov prijatelj, da mu napišem kako vidim stvari i da mu predložim predloge šta da čini", naveo je Vesić i dodao da se sada vidi da "mnogi saveti nisu ni prihvaćeni".

On je postavio pitanje i otkud privatna prepiska u javnosti.

"Tu dolazimo do Borisa Tadića. To što je Tadićev tim juče uradio sa mojim privatnim mailom pokazuje kako je ovaj čovek vladao Srbijom četiri godine i zašto je izgubio vlast. Ovo je sada pitanje za mnoge organe u državi, za poverenika Šabića, za novinarske institucije pa i za neke evropske instance. A pitanje za stranku je čime se bavi Tadićevo okruženje? Poznato je čime su se bavili dok su držali vlast i ko im je sve bio meta i iskreno se nadam da će neka državna istraga jednom utvrditi koliko su to radili zakonito", naveo je Vesić.

On je optužio Tadića i njegove saradnike da su ponašanje koje ih je dovelo do izbornog poraza prebacili u stranku.

"Misle da mogu da i tu mogu opstanu ako kopaju po tuđim životima, kradu tuđe ideje i špijaju. Po meni je to važnije pitanje nego da li sam ja lično savetovao Đilasu da napiše program ili ne", naveo je Vesić.

On je istakao da se nada da će članovi DS "na ovom primeru jasno videti kako je DS pretvorena posle Đinđićevog ubistva u privatnu stranku njenog trenutnog lidera koja u njegovoj viziji postoji samo da bi mu plaćala kuću, davala platu i služila da bi on mogao da kaže da je predsednik nečega".

On je dodao i da će posle izborne skupštine "nestati ili DS ili Tadić". Sekretar Predsedništva DS Borislav Stefanović ocenio je da nije korektno to što je neko medijima dostavio pismo koje je bivši savetnik Borisa Tadića i član DS Goran Vesić poslao zameniku predsednika DS Draganu Đilasu.

"Neko je to očigledno dostavio medijima - mislim da to nije korektno, jer je to dobilo obrise političke borbe unutar stranke", rekao je Stefanović za TV Vojvodine, dodavši "da svako od nas ko se bavi politikom može da dobije pismo ili taj predlog manifesta".

On je, ne precizirajući na koga misli da je medijima dostavio to pismo, rekao i da je Đilas "to odmah dostavio u kabinet predsednika Tadića, tako da je to objašnjeno".

Upitan o sadržini manifesta u kome se navodi da ili će se u DS iskreirati nova politika ili će se stranka pocepati, Stefanović je odgovorio da bi to drugačije rekao: "Ili će se formulisati nova politika, novi identitet i nova snaga i nova lica DS ili će DS duboku potonuti a Srbija izgubiti".

Stefanović je istakao da DS ima kapacitet da sebe pogleda u ogledalu i da kada to uradi, vidi greške iz prošlosti i ljude koji nije trebalo da rade svoj posao "a nažalost su ga radili".

"Izneverili smo građane u tom smislu i moramo pokazati građanima da znamo ko smo, šta nam je ideologija, šta nam je program i novi ljudi - to je ono što dugujemo građanima koji zaista žele i jedva čekaju da ponovo vide jaku DS koja će moći da parira ovoj nesposobnoj vlasti", kazao je Stefanović.

Na pitanje da li će se uključiti u stranačku kampanju za nekog od predsedničkih kandidata, Stefanović je odgovorio odrečno: "Ne uključujem se ni u kakvu stranačku kampanju, bavim se svojim poslaničkom poslom i zadajem muke ovoj vlasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: